Z tą zupą szybko zbijesz cukier i cholesterol. Jem ją codziennie i wyniki wróciły do normy
Zdrowa zupa warzywna nie musi być pozbawiona smaku. Propozycja, która w moim domu pojawia się regularnie, pomoże wam zadbać o właściwy poziom cukru i obniży „zły cholesterol”. Jest przy tym niesamowicie sycąca.
Prosta zupa jarzynowa poprawi wasze zdrowie
Aby być w dobrej formie i mieć wzorowe wyniki badań, wcale nie trzeba rezygnować ze smacznych potraw. Zdrową zupę jarzynową zrobicie w kilka chwil, a produkty niezbędne do jej wykonania znajdziecie w każdym sklepie. Warto spróbować.
Składniki:
- 2 litr wody
- 200 g mrożonego zielonego groszku
- 200 g brukselki
- 200 g fasolki szparagowej
- 2 średnie marchewki
- 1 większa cebula
- 2 spore ziemniaki
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Kilka produktów wystarczy, by powstał zdrowy posiłek. Możecie się nim cieszyć przez cały rok, bo łatwo przygotujecie go również z mrożonych warzyw. Wykonanie — które opisuję w dalszej części artykułu — pozostanie bez zmian.
Jak zrobić zdrową zupę? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynam od posiekania cebuli i czosnku. W dużym garnku rozgrzewam niewielką ilość oleju. Smażę na nim cebulę, aż się zeszkli. Wtedy dodaję czosnek oraz liść laurowy. Podgrzewam około minuty, a następnie wlewam wodę.
Wrzucam mrożony groszek, oczyszczoną brukselkę, fasolkę szparagową pociętą na mniejsze części oraz pokrojoną w kostkę marchew. Gotuję, aż warzywa nieco zmiękną.
W tym czasie oczyszczam ziemniaki i kroję je na mniejsze kawałki. Wrzucam je do garnka , a następnie doprawiam zupę majerankiem, solą i pieprzem. Gdy ziemniaki będą miękkie, zestawiam garnek z ognia.
Wskazówka: aby zupa zawierała więcej białka, dodaję do niej często gotowane strączki. Zielona soczewica, białą fasolą czy ciecierzyca pasują tutaj znakomicie. Jeśli zależy wam na czasie, możecie dodać warzywa z puszki. Trzeba je jednak dokładnie opłukać z zalewy.
Jak podać zdrową zupę?
Do porcji ciepłego dania dodaję kromkę razowego chleba. Zwykle wybieram żytni , ale każdy inny niż pszenny z oczyszczonej mąki będzie pasował. Dostarczy błonnika, który sprawi, że zupa będzie syciła na dłużej.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na zupy. Sprawdźcie koniecznie aromatyczną pomidorową z soczewicą . Być może zainteresuje was też zdrowa zupa z kapustą — pomoże zadbać o linię, a jednocześnie jest bardzo smaczna.