Zachwycająca w smaku pasta do kanapek z kiszonych ogórków
Ciężko o lepszy pomysł na kolację niż pasta kanapkowa - tym razem pokazujemy sposób na pastę wykonaną z ciecierzycy, ogórków kiszonych i fasoli. Ta wersja zachwyca swoją kremowością, a przy okazji charakteryzuje się intensywnym i lekko kwaśnym smakiem. Zrobisz ją w kilka chwil, a większość produktów z pewnością masz w szafkach.
Pasta kanapkowa z ciecierzycy może zostać podana na dwojaki sposób. Pierwszy z nich zakłada bardzo kremową konsystencję i praktycznie wszystkie składniki są drobno mielone. Drugi pozwala uzyskać mniejsze rozdrobnienie i w jego przypadku miksuje się tylko kilka produktów.
Jeśli chcesz, żeby pasta nabrała przy okazji dużo mięsnego smaku, określanego mianem umami, zainwestuj w słoiczek duszonych drożdży nieaktywnych w płatkach. Wsypanie odrobiny do masy może przypaść do gustu szczególnie fanom mięsa.
Przepis na pastę z ciecierzycy
Składniki:
-
1 puszka ciecierzycy
-
1 puszka fasoli białej
-
200 g kiszonych ogórków
-
3 ząbki czosnku
-
pół cebuli białej
-
świeży koperek
-
1 łyżeczka musztardy
-
pieprz
Zacznij od odsączenia fasoli i przepłukania jej pod bieżącą wodą. Następnie rozgnieć ją widelcem lub zmiksuj w blenderze. Ciecierzycę wrzuć wraz z kilkoma kropli zalewy do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Cebulę oraz ogórki kiszone możesz bardzo drobno posiekać, jak do tatara, lub zmiksować w blenderze. Połącz rozdrobnione składniki w misce i dokładnie je wymieszaj. Posiekaj przemytą natkę pietruszki i również wrzuć ją do miski.
Dopraw pastę zgniecionymi ząbkami czosnku, łyżeczką musztardy oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jeśli decydujesz się na dodanie płatków drożdżowych, sprawdź smak pasty po wsypaniu jednej łyżeczki. Ich smak łatwo staje się zbyt intensywny. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pulchne racuchy bez jajek i mleka. Ten tekst wyjawia przepis na zimową zupę z soczewicy.
Źródło zdjęcia: canva/Bruno Netto, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mniammniam