Żadna musztarda, żaden miód. Makłowicz zupełnie inaczej przyrządza skrzydełka na grilla
Lubicie skrzydełka z grilla? Wobec tego pokochacie przepis, którym podzielił się Makłowicz. Swojego kurczaka przyprawia zupełnie inaczej, niż większość naszych rodaków. Inspiracja dla jego wersji pochodzi aż z dalekiego Libanu.
Jak przyrządza swoje skrzydełka Rober Makłowicz?
Polacy uwielbiają jedzenie z grilla. Wśród najpopularniejszych potraw z rusztu koniecznie trzeba wymienić skrzydełka z kurczaka. To niedrogie mięso można przyrządzić na wiele smakowitych sposobów. Jeden z nich zdradził Robert Makłowicz.
Smak skrzydełek od Makłowicza różni się od tych, które dobrze znamy z własnego podwórka. Przepis na nie pochodzi z Bliskiego Wschodu. Takie korzenie są gwarancją niezwykłego aromatu potrawy. Nie będziecie mogli się od nich wprost oderwać.
Przepis na skrzydełka od Roberta Makłowicza
Składniki:
- 1,5-2 kg skrzydełek z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- 1 łyżka oliwy
- sól
Jak przygotować wyborne skrzydełka wzorem Makłowicza?
Przygotuj marynatę do skrzydełek Makłowicza . W tym celu do dużej miski przełóż pastę sezamową i dolej do niej oliwę. Dodaj także przepuszczony przez praskę czosnek oraz sok wyciśnięty z cytryny.
Do marynaty dodaj suche przyprawy . Całość dopraw 1 łyżką soli . Wszystkie składniki starannie wymieszaj .
Skrzydełka z kurczaka oczyść i włóż do miski z marynatą . Obtocz mięso w pozostałych składnikach tak, aby było dokładnie pokryte przyprawami . Całość przykryj i wstaw do lodówki na ok. 12 godzin .
Grill do przyrządzenia skrzydełek dobrze rozgrzej . Mięso piecz do momentu, aż zacznie odchodzić od kości . Pamiętaj, aby nadzorować cały proces, gdyż zarówno cytryna, jak i pasta sezamowa mogą się łatwo przypalić . Gotowe skrzydełka z przepisu Makłowicza podawaj z ulubionymi grillowymi dodatkami . Drobiowe skrzydełka wychodzą wyborne także z piekarnika . Błyskawiczna marynata do mięsa sprawdzi się w każdej sytuacji .
Źródło: gotujmy