Smakosze.pl Przepisy Żadna musztarda, żaden miód. Makłowicz zupełnie inaczej przyrządza skrzydełka na grilla
MACIEJ KULCZYNSKI / East News ; Canva / DevidDO

Żadna musztarda, żaden miód. Makłowicz zupełnie inaczej przyrządza skrzydełka na grilla

13 maja 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Lubicie skrzydełka z grilla? Wobec tego pokochacie przepis, którym podzielił się Makłowicz. Swojego kurczaka przyprawia zupełnie inaczej, niż większość naszych rodaków. Inspiracja dla jego wersji pochodzi aż z dalekiego Libanu.

Jak przyrządza swoje skrzydełka Rober Makłowicz?

Polacy uwielbiają jedzenie z grilla. Wśród najpopularniejszych potraw z rusztu koniecznie trzeba wymienić skrzydełka z kurczaka. To niedrogie mięso można przyrządzić na wiele smakowitych sposobów. Jeden z nich zdradził Robert Makłowicz.

Smak skrzydełek od Makłowicza różni się od tych, które dobrze znamy z własnego podwórka. Przepis na nie pochodzi z Bliskiego Wschodu. Takie korzenie są gwarancją niezwykłego aromatu potrawy. Nie będziecie mogli się od nich wprost oderwać.

To najlepszy patent na młodą kapustę. Zawsze pamiętaj o 1 dodatku

Przepis na skrzydełka od Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1,5-2 kg skrzydełek z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

Jak przygotować wyborne skrzydełka wzorem Makłowicza?

Przygotuj marynatę do skrzydełek Makłowicza . W tym celu do dużej miski przełóż pastę sezamową i dolej do niej oliwę. Dodaj także przepuszczony przez praskę czosnek oraz sok wyciśnięty z cytryny.

Do marynaty dodaj suche przyprawy . Całość dopraw 1 łyżką soli . Wszystkie składniki starannie wymieszaj .

Skrzydełka z kurczaka oczyść i włóż do miski z marynatą . Obtocz mięso w pozostałych składnikach tak, aby było dokładnie pokryte przyprawami . Całość przykryj i wstaw do lodówki na ok. 12 godzin .

Grill do przyrządzenia skrzydełek dobrze rozgrzej . Mięso piecz do momentu, aż zacznie odchodzić od kości . Pamiętaj, aby nadzorować cały proces, gdyż zarówno cytryna, jak i pasta sezamowa mogą się łatwo przypalić . Gotowe skrzydełka z przepisu Makłowicza podawaj z ulubionymi grillowymi dodatkami . Drobiowe skrzydełka wychodzą wyborne także z piekarnika . Błyskawiczna marynata do mięsa sprawdzi się w każdej sytuacji .

grillowane skrzydełka.png
Canva / Ryzhkov

Źródło: gotujmy

Maryla Rodowicz robi beszamel inaczej niż wszyscy. 1 błąd jest niewybaczalny
Zostało ci mięso i warzywa po rosole? Babcia Henia robi z nich coś pysznego
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy