Żadna śmietana i majonez. Surówka z porów zalana tym sosem smakuje najlepiej
Pomysł na surówkę, która pasuje zarówno do mięsa, jak i ryb i dań wegetariańskich? Przygotuj obłędną surówkę z pora z jabłkiem i marchewką. Zapomnij o majonezie i śmietanie. O wiele lepszy smak uzyskasz, dodając sos na bazie miodu, oliwy i musztardy.
Sekretem doskonałej surówki z pora jest aromatyczny sos
Surówka z pora jest uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Pasuje do dań wegetariańskich, ryb oraz pieczonego, smażonego i duszone mięsa. Wiele osób do surówki dodaje majonez lub śmietanę. Surówka jest wtedy bardzo smaczna, ale dość ciężka.
Surówkę z pora dopraw sosem przygotowanym z oliwy z oliwek, miodu i ulubionej musztardy. Sos wymieszaj dokładnie z przygotowanymi warzywami i od razu podaj. Warzywa skrop również delikatnie sokiem z cytryny. Sok wzmocni smak potrawy i sprawi, że jabłko nie będzie ciemnieć.
Por jest dość ostrym warzywem. Aby złagodzić jego smak, posiekaj go i zalej wrzątkiem. Następnie odstaw na kilka minut, osusz i dodaj do reszty składników. Tak przygotowana surówka z pora będzie wyraźna, ale o wiele delikatniejsza.
Pod koniec smażenia wlej na patelnię 1 szklankę. Wątróbka będzie idealnie soczystaPrzepis na błyskawiczną surówkę z pora bez majonezu
Składniki:
- duży por
- marchewka
- jabłko
- sok z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Składniki na sos:
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka płynnego miodu
- 3- 4 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić surówkę? Będzie pysznym dodatkiem do obiadu
Por posiekaj i przełóż do garnka lub miski. Zalej wrzątkiem i odstaw na 3- 4 minuty. Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce. Przygotowane składniki przełóż do jednej miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
Przygotuj sos: oliwę wymieszaj z musztardą i miodem. Następnie przełóż do surówki i wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Podaj od razu, smacznego.
Z pora ugotujesz również wyśmienitą zupę krem. Strzelczyk pokazał przepis na zapiekankę ziemniaczaną w sosie porowo- pieczarkowym. Tani obiad zrobisz błyskawicznie.