Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Owiń łyżki ciastem, ułóż na blasze i wstaw do piekarnika. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 20.10.2023 12:44

Owiń łyżki ciastem, ułóż na blasze i wstaw do piekarnika. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam

ciasto francuskie
YouTube/@smacznytv

Czy wiecie, co się stanie, gdy owiniecie łyżki ciastem francuskim? Powstanie rewelacyjny deser. Ten sposób na przyrządzenie tego smakołyku jest prosty i bardzo przydatny w kuchni. Polecam przepis na deser, który rozpływa się w ustach i będzie idealny na jesień.

Ciasto francuskie to delikatny i pyszny deser

Ciasto francuskie jest rodzajem kruchego ciasta. Składa się z wielu cienkich listków ciasta, które tworzą specyficzną strukturę. Ciasto francuskie jest bardzo delikatne i lekkie. Można wykorzystać je do zrobienia ciast z owocami, kremami, czy do przyrządzenia domowych ciastek.

Ten rodzaj ciasta nadaje się też do zrobienia delikatnych rurek. Jednak jak podejść do tego kulinarnego zadania? Wystarczy wziąć łyżki i owinąć je ciastem francuskim. Wkrótce będziecie mogli cieszyć się wyśmienitym smakiem tego deseru. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego patentu. 

rurki
YouTube/@smacznytv
Z tym przepisem kopytka zawsze wychodzą idealnie. Sztuczka z ziemniakami jest bezcenna

Jak zrobić rurki z ciasta francuskiego?

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 100 g budyniu o smaku waniliowym
  • 100 g cukru pudru
  • 300 ml mleka
  • 150 ml śmietany
  • migdały

Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy je w paski. Bierzemy dwie łyżki i owijamy je paskami ciasta. Kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do miski wbijamy jajko i je rozmącamy. Smarujemy jajkiem ciasto na łyżkach.

Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Do garnka wsypujemy budyń, cukier puder i dolewamy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Przekładamy ją do miski.

Deser z ciasta francuskiego zachwyci smakoszy

Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, by się schłodziła. Po wyjęciu dolewamy do niej śmietanę i ubijamy. Przekładamy do dozownika, którym będziemy nakładać krem do rurek. Siekamy migdały i wyjmujemy rurki z piekarnika.

Usuwamy łyżki i nakładamy krem do rurek. Zanurzamy końce rurek w posiekanych migdałach. W ten sposób otrzymujemy bajecznie pyszny i delikatny deser z ciasta francuskiego. Polecam ten paten na zrobienie rurek z kremem. Pisaliśmy o przepisie na ciasto z jabłkami od Kasi Cichopek. Radziliśmy, jak zrobić ekspresowe ślimaczki z ciasta francuskiego. 

rurki
YouTube/@smacznytv