Żadne mleko i cebula. Mieszanka na schabowe od Marioli jest 100 razy lepsza
Kotlety schabowe w majonezie są znakomitym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Zapomnijcie o mleku i cebuli, jajeczny sos z kilkoma dodatkami sprawi, że mięso nabierze przyjemnej soczystości, a po usmażeniu będzie miało niesamowicie chrupiąca panierkę. Musicie spróbować.
Pyszne kotlety schabowe w majonezie inspirowane przepisem znalezionym na kanale YouTube Kuchnia Marioli będą świetnym urozmaiceniem waszego codziennego menu. Tym razem, zamiast marynować schab w mleku i cebuli, a potem obtaczać mięso w mące, jajku i bułce tartej, wykorzystamy nieco inny zestaw składników.
Majonezowa marynata do kotletów schabowych jest prosta w przygotowaniu. Pani Mariola łączy popularny sos z jajkami i sokiem z cytryny. Mięso obtacza w tej mieszance , a następnie dokładnie pokrywa je bułką tartą i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Skraca więc także czas przyrządzania, co na pewno będzie pomocne.
Przepis na znakomite kotlety schabowe w majonezie
Składniki:
-
800 g - 1 kg schabu wieprzowego
-
2 duże jaja
-
2 czubate łyżki majonezu, np. domowego
-
10 ml soku z cytryny
-
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
-
1 płaska łyżeczka oregano lub tymianku
-
1 łyżeczka czosnku granulowanego (opcjonalnie)
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
bułka tarta do obtaczania
-
olej rzepakowy lub smalec do smażenia
Jak zrobić kotlety schabowe w majonezie? Marynata Marioli nie ma sobie równych
Schab oczyszczamy i kroimy go w plastry o grubości około 1,5 cm. Mięso delikatnie rozbijamy przy pomocy tłuczka , a następnie oprószamy je solą, pieprzem, ziołami oraz słodką papryką. W misce łączymy jaja, majonez oraz sok z cytryny. Dodajemy czosnek, jeśli chcemy go użyć.
Dokładnie mieszamy produkty, a gdy uzyskamy jednolitą masę, zanurzamy w niej mięso. Obtaczamy je także w bułce tartej. Kotlety schabowe w majonezie smażymy na dobrze rozgrzanym oleju lub smalcu, korzystając ze średniej mocy palnika.
Gdy mięso będzie rumiane z obu stron, przenosimy je na ręcznik papierowy i starannie odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z ziemniakami z wody i lekką marchewką z groszkiem . Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety schabowe. Szczególnie polecamy delikatną i aromatyczną wersję marynowaną w piwie . Być może skusi was także prosta w wykonaniu odsłona w panierce z płatków owsianych .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Po 46 latach musi zamknąć swoją piekarnię. Powód złapie za serce każdego
-
Kiedy należy solić wołowinę? Nagminny błąd zamienia ją w podeszwę
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YT/Kuchnia Marioli