Smakosze.pl
kotlety schabowe

Canva / sal61

Już nie musisz obtaczać kotletów schabowych w bułce tartej. Hitowy składnik da idealny efekt

25 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Kotlety schabowe uwielbiamy między innymi za ich złocistą i chrupiącą panierkę. Teraz możemy bez trudu przygotować ją w zdrowy i dietetyczny sposób. Wystarczy, że zamienisz bułkę tartą na płatki owsiane. Kotlety nie stracą na smaku, za to Ty możesz zyskać na zdrowiu.

Alternatyw dla bułki tartej w kotletach schabowych można znaleźć kilka. Płatki owsiane wyróżniają się wśród nich przez swoje korzystne właściwości. Bułka tarta, zarówno kupna jak i zrobiona własnoręcznie jest niestety dosyć kaloryczna. Na szczęście nie musisz sobie nigdy więcej zaprzątać tym problemem głowy.

Z czego zrobić zdrowy, zimowy kompot? Bije na głowę wszystkie napoje

Z czego zrobić zdrowy, zimowy kompot? 1 przepis bije na głowę wszystkie inne

CZYTAJ DALEJ

Jakie korzyści niesie panierowanie kotletów schabowych w płatkach owsianych?

Płatki owsiane mają na bulką tartą zdecydowaną przewagę. Przez to panierowanie w nich kotletów schabowych jest wyjątkowo dobrym pomysłem. Wystarczy, że porcję niezbędną do usmażenia kotletów rozdrobnisz w blenderze. Niezbędna ilość powinna być porównywalna do ilości bułki tartej przy klasycznym panierowaniu.

Płatki owsiane w przeciwieństwie do bułki tartej nie chłoną oleju podczas smażenia. Dzięki temu unikasz spożywania dodatkowej porcji tłuszczu w kotletach schabowych. Danie jest mniej kaloryczne, a przez to zdrowsze. Przy okazji minimalizujemy ryzyko przybrania na wadze.

To nie wszystkie zalety niezwykłej panierki do kotletów schabowych. Szybko przekonasz się, że ta jej wersja jest jeszcze bardziej chrupiąca, niż klasyczna. Bułka tarta nasiąka tłuszczem i robi się rozmiękła. Problem ten nie dotyczy płatków owsianych.

Smażenie kotletów schabowych jeszcze nigdy nie było tak proste. W przeciwieństwie do bułki tartej płatków owsianych niemal nie sposób przypalić. Obiad przyrządzany w ten sposób nie tylko smakuje wybornie i jest zdrowszy, ale też zawsze udaje się bez pudła.

Jakie właściwości zdrowotne mają płatki owsiane w postaci panierki do kotletów schabowych?

Płatki owsiane to jeden z najbardziej odżywczych i najzdrowszych produktów spożywczych. Zawierają w sobie wiele witamin i składników mineralnych. Wśród tych najważniejszych wymienić należy witaminy z grupy B, E i PP, a także cynk i magnez, które są korzystne dla naszych mięśni i całego układu nerwowego.

Przygotowując panierkę z płatków owsianych do kotletów schabowych gwarantujemy sobie dodatkową porcję białka. Płatki w suchej masie mają go aż 16 g w 100 g produktu. Przypomnijmy, że białko między innymi ogrywa kluczową rolę w budowie naszych mięśni, a także wpływa korzystnie na cerę, włosy oraz paznokcie.

Błonnik także stanowi istotny element płatków owsianych i zawartością dorównuje ilości białka. Poprawia on pracę jelit i układu pokarmowego. Ponadto zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu potrzebujemy mniejszej ilości jedzenia, by zaspokoić głód. Mamy sprawdzone metody na niesforną odpadającą panierkę. Doskonałą panierkę na przykład do ryby zrobisz przy użyciu orzechów.

Canva / MilaK

Canva / MilaK

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dlaczego do rosołu dodaje się opalaną cebulę?

Porady

Dlaczego do rosołu dodaje się opaloną cebulę? Powód jest bardzo ważny

Czytaj więcej >
banan

Porady

Dlaczego warto zjeść banana przed snem? Jest lepszy niż mleko

Czytaj więcej >
ryby dietetyk

Porady

Tych ryb lepiej unikaj. Dietetyk ma im wiele do zarzucenia

Czytaj więcej >
pierogi

Porady

Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? 1 błąd potrafi zniszczyć całe danie

Czytaj więcej >
Kapusta na gołąbki będzie idealna

Porady

Koniec z parzeniem kapusty na gołąbki we wrzątku. Zmiękczysz ją nawet bez wody

Czytaj więcej >
Wątróbka od Strzelczyka

Porady

Co zrobić, żeby wątróbka nie pryskała przy smażeniu? Strzelczyk pokazał niezawodny trik

Czytaj więcej >