Zamiast kupować szynkę, robię ją sama w domu. Jest idealnie soczysta dzięki 1 czynności
Domowa szynka bije na głowę kupne produkty. Wychodzi soczysta i pełna smaku. To zasługa jednej czynności podczas przyrządzania domowej szynki. Poznaj przepis dzięki, któremu zjesz wyborną wędlinę.
Domowa szynka idealnie soczysta
Jadasz wędliny? Ja często po nie sięgam . Dodaję do kanapek, ale też rozmaitych zapiekanek w kuchni. Jednak od pewnego czasu nie kupuję wędlin w sklepach. Wszystko za sprawą doskonałego przepisu , który poznałam. Dzięki tej recepturze robię domową szynkę. Jest idealnie soczysta, pyszna i dosłownie rozpływa się w ustach.
Swoją soczystość zawdzięcza pewnej czynności, którą wykonuję podczas przyrządzania. Mianowicie schładzam mięso po uzyskaniu odpowiedniej temperatury . Polecam każdemu przepis na domową szynkę. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Mikołaj Drożdżyński-Z pasją do gotowania. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić domową szynkę?
Składniki:
- 5 kg szynki wieprzowej
- majeranek
- 120 g soli kłodawskiej
- 3 litry letniej wody
- łupiny z 1 kg cebuli
- 7 liści laurowych
- ziele angielskie
- pieprz czarny ziarnisty
- 5 ząbków czosnku
- 1 cebula
Przygotowanie szynki zacznij od oczyszczenia mięsa i natarcia go majerankiem. Zrób solankę z 3 litrów letniej wody i 120 g soli . Wymieszaj i zanurz w niej mięso. Szynkę zostaw w solance 5 dni. Wówczas uzyskasz najlepszy smak.
Przydadzą się łupiny cebuli. Nadadzą one aromatu i koloru szynce . Wodę wlewamy do garnka, dokładamy łupiny, liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku. Dołóż też cebulę przekrojoną na pół. Sprawdź temperaturę wody, powinna mieć 85 stopni i do takiej wody włóż mięso. Gotuj na małym ogniu.
Najlepszy sposób na domową szynkę
Musimy szynki gotować tak długo, by uzyskały w środku temperaturę 75-76 stopni Celsjusza. Następnie mięso wyciągnij i schłodź . Wrzuć do miski z zimną wodą. Dzięki temu właśnie będzie idealnie soczysta, a nie sucha.
Gotowanie zajmie 2 godziny. Warto potem użyć wody z lodem, by zatrzymać proces gotowania. Domowa szynka wyjdzie soczysta i pyszna . Do tego mają niesamowity zapach i od razu chce się je spróbować. Pisaliśmy o tym, jak prawidłowo myć truskawki. Radziliśmy, jak zrobić pyszny obiad z piersi kurczaka i szynki.
Źródło: YouTube/ZPasjądoGotowania
Zdjęcia: screen YouTube/ZPasjądoGotowania