Smakosze.pl Przepisy Zamiast kupować szynkę, robię ją sama w domu. Jest idealnie soczysta dzięki 1 czynności
Fot. YouTube/ZPasjądoGotowania

Zamiast kupować szynkę, robię ją sama w domu. Jest idealnie soczysta dzięki 1 czynności

16 czerwca 2024

Domowa szynka bije na głowę kupne produkty. Wychodzi soczysta i pełna smaku. To zasługa jednej czynności podczas przyrządzania domowej szynki. Poznaj przepis dzięki, któremu zjesz wyborną wędlinę.

Domowa szynka idealnie soczysta

Jadasz wędliny? Ja często po nie sięgam . Dodaję do kanapek, ale też rozmaitych zapiekanek w kuchni. Jednak od pewnego czasu nie kupuję wędlin w sklepach. Wszystko za sprawą doskonałego przepisu , który poznałam. Dzięki tej recepturze robię domową szynkę. Jest idealnie soczysta, pyszna i dosłownie rozpływa się w ustach.

Swoją soczystość zawdzięcza pewnej czynności, którą wykonuję podczas przyrządzania. Mianowicie schładzam mięso po uzyskaniu odpowiedniej temperatury . Polecam każdemu przepis na domową szynkę. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Mikołaj Drożdżyński-Z pasją do gotowania. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

domowa szynka
Fot. YouTube/ZPasjądoGotowania
Ten leciutki sernik z truskawkami to sezonowy hit w moim domu. Goście nie chcą nic innego

Jak zrobić domową szynkę?

Składniki:

  • 5 kg szynki wieprzowej
  • majeranek
  • 120 g soli kłodawskiej
  • 3 litry letniej wody
  • łupiny z 1 kg cebuli
  • 7 liści laurowych
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula

Przygotowanie szynki zacznij od oczyszczenia mięsa i natarcia go majerankiem. Zrób solankę z 3 litrów letniej wody i 120 g soli . Wymieszaj i zanurz w niej mięso. Szynkę zostaw w solance 5 dni. Wówczas uzyskasz najlepszy smak.

Przydadzą się łupiny cebuli. Nadadzą one aromatu i koloru szynce . Wodę wlewamy do garnka, dokładamy łupiny, liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku. Dołóż też cebulę przekrojoną na pół. Sprawdź temperaturę wody, powinna mieć 85 stopni i do takiej wody włóż mięso. Gotuj na małym ogniu.

Najlepszy sposób na domową szynkę

Musimy szynki gotować tak długo, by uzyskały w środku temperaturę 75-76 stopni Celsjusza. Następnie mięso wyciągnij i schłodź . Wrzuć do miski z zimną wodą. Dzięki temu właśnie będzie idealnie soczysta, a nie sucha.

Gotowanie zajmie 2 godziny. Warto potem użyć wody z lodem, by zatrzymać proces gotowania. Domowa szynka wyjdzie soczysta i pyszna . Do tego mają niesamowity zapach i od razu chce się je spróbować. Pisaliśmy o tym, jak prawidłowo myć truskawki. Radziliśmy, jak zrobić pyszny obiad z piersi kurczaka i szynki.

domowa szynka
Fot. YouTube/ZPasjądoGotowania

Źródło: YouTube/ZPasjądoGotowania

Zdjęcia: screen YouTube/ZPasjądoGotowania

Strzelczyk bierze jajecznicę, boczek i zawija w ciasto francuskie. To genialne niedzielne śniadanie
Najzdrowszy łosoś świata? Dziki i z Pacyfiku
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy