Smakosze.pl Przepisy Zanurzam cukinię w naleśnikowym cieście i wrzucam na patelnię. Latem nie ma lepszej przekąski
fot. Canva/igor Ploskin

Zanurzam cukinię w naleśnikowym cieście i wrzucam na patelnię. Latem nie ma lepszej przekąski

29 maja 2024

Warzywa w cieście typu naleśnikowego to jeden z najlepszych sposobów, by cieszyć się bogactwem roślinnego świata. Z tym prostym przepisem przygotujesz doskonałą, szybką przekąskę na letnie popołudnie.

Racuchy z cukinii

Ten przysmak inspirowany jest wyraźnie racuchami. Udowadnia jednak, że taka przekąska świetnie sprawdza się w wersji na słono. Z jabłkami czy z cukinią, taka przekąska to świetny sposób na letni podwieczorek .

Podobnie jak bakłażan , cukinia nie należy do przesadnie sezonowych dań, ale i tak taka potrawa jest dobrą wiosenno-letnią przekąską. Zwłaszcza jeśli serwować ją ze zsiadłym mlekiem , w którym to zestawieniu pasuje doskonale. Oczywiście sprawdzą się też różnego rodzaju sosy na bazie jogurtu.

smażona cukinia
fot. Canva
Strzelczyk pokazał jak kisi ogórki. Nie obejdzie się bez tych 2 składników

Cukinia w cieście

Przygotowując ciasto do takiej potrawy należy pamiętać, by miało odpowiednio gęstą konsystencję . Jest to ważniejsze niż w wypadku naleśników, ponieważ ciasto musi odpowiednio trzymać się warzyw. Ciasto do potraw na słono można też bardziej fantazyjnie przyprawiać – suszonym czosnkiem, pieprzem czy ziołami.

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 250 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 30 ml oleju + do smażenia
  • Szczypta soli i opcjonalnie wybrane przyprawy

Smażenie placków z cukinii

Cukinię myjemy (nie obieramy) i kroimy na plastry o grubości ok. 5 mm. Jajko rozbijamy, przesiewamy do nich mąkę z proszkiem do pieczenia . Dolewamy mleko i dokładnie mieszamy.

Na koniec dodajemy sól i olej oraz ewentualne przyprawy. Jeszcze raz wyrabiamy na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, rozrzedzamy ją mlekiem , zagęścić zaś można w razie potrzeby mąką .

Plastry cukinii zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażymy z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru.

Wypróbuj też przepisy na doskonałe ogórki kiszone i wiosenną surówkę .

cukinia w cieście na talerzu
fot. Canva
Z młodej kapusty zrobisz obłędny bigos. Jak dla mnie nie ma lepszego smaku wiosny
Weź udka kurczaka, pokrój cebulę i zawiń w folię. Za ten obiad ktoś powinien dostać medal
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy