Zanurzam cukinię w naleśnikowym cieście i wrzucam na patelnię. Latem nie ma lepszej przekąski
Warzywa w cieście typu naleśnikowego to jeden z najlepszych sposobów, by cieszyć się bogactwem roślinnego świata. Z tym prostym przepisem przygotujesz doskonałą, szybką przekąskę na letnie popołudnie.
Racuchy z cukinii
Ten przysmak inspirowany jest wyraźnie racuchami. Udowadnia jednak, że taka przekąska świetnie sprawdza się w wersji na słono. Z jabłkami czy z cukinią, taka przekąska to świetny sposób na letni podwieczorek .
Podobnie jak bakłażan , cukinia nie należy do przesadnie sezonowych dań, ale i tak taka potrawa jest dobrą wiosenno-letnią przekąską. Zwłaszcza jeśli serwować ją ze zsiadłym mlekiem , w którym to zestawieniu pasuje doskonale. Oczywiście sprawdzą się też różnego rodzaju sosy na bazie jogurtu.
Cukinia w cieście
Przygotowując ciasto do takiej potrawy należy pamiętać, by miało odpowiednio gęstą konsystencję . Jest to ważniejsze niż w wypadku naleśników, ponieważ ciasto musi odpowiednio trzymać się warzyw. Ciasto do potraw na słono można też bardziej fantazyjnie przyprawiać – suszonym czosnkiem, pieprzem czy ziołami.
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 250 g mąki
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 30 ml oleju + do smażenia
- Szczypta soli i opcjonalnie wybrane przyprawy
Smażenie placków z cukinii
Cukinię myjemy (nie obieramy) i kroimy na plastry o grubości ok. 5 mm. Jajko rozbijamy, przesiewamy do nich mąkę z proszkiem do pieczenia . Dolewamy mleko i dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy sól i olej oraz ewentualne przyprawy. Jeszcze raz wyrabiamy na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, rozrzedzamy ją mlekiem , zagęścić zaś można w razie potrzeby mąką .
Plastry cukinii zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażymy z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru.
Wypróbuj też przepisy na doskonałe ogórki kiszone i wiosenną surówkę .