Zapiekanka makaronowa
Canva/Azurita

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - prosty i smaczny pomysł na obiad

W zupie, z sosem czy… zapiekany? Makaron to znakomita baza dla wielu popularnych potraw. Jedną z nich jest nasza zapiekanka makaronowa z kurczakiem. Zobacz, jak szybko ją przygotować!

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem lub w wersji wegetariańskiej

Makaron to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów żywnościowych. Możemy go spożywać zarówno na słodko, np. z owocami i serem, jak i w wersji wytrawnej: jako spaghetti bolognese z mięsem, ze szpinakiem i fetą czy z sosem śmietanowo-pieczarkowym. Istnieje mnóstwo rodzajów makaronu, od wspomnianego spaghetti, aż po rurki, kółeczka, kokardki, świderki, kolanka. Jego kolor może być zielony, czerwony (z dodatkiem barwników warzywnych) lub klasyczny, słomkowy. Makaron możemy śmiało dodawać do zupy, ale nie tylko. Okazuje się, że zapiekanka na bazie makaronu smakuje równie wyśmienicie! W naszym artykule prezentujemy przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem, pieczarkami i warzywami. Możesz również przygotować zapiekankę makaronową w wydaniu wegetariańskim lub wegańskim, bez dodatku mięsa i sera (albo użyć sera wegańskiego).

Dodaj warzywa do makaronowej zapiekanki z kurczakiem!

Jeśli chcemy zjeść pełnowartościowy obiad, nie może w nim zabraknąć warzyw. To one powinny zajmować najwięcej miejsca na naszym talerzu. Wszystko przez to, że są najzdrowszym elementem obiadowej układanki. Do zapiekanki makaronowej również warto dodać warzywa. Dzięki temu obiad zyska o wiele więcej smaku i witamin, które korzystnie wpływają na nasz organizm. W poniższym przepisie na zapiekankę makaronową z kurczakiem pojawiają się pomidory, cukinia i papryka. Wszystkie odznaczają się cennymi walorami smakowymi i odżywczymi. Pomidor to źródło likopenu zmniejszającego ryzyko zawału, cukinia odkwasza organizm i wspiera procesy trawienne, a papryka zawiera dużo witaminy C i witamin z grupy B.

Dlaczego makaron w zapiekance z kurczakiem powinien być al dente?


Rozgotowany makaron to najgorszy koszmar każdego Włocha. Prawidłowo ugotowany makaron powinien być al dente, co oznacza po włosku dosłownie „na ząb”. Nie powinien rozpadać się w ustach, lecz być sprężysty, lekko twardy, wręcz sprawiający wrażenie niedogotowanego. Taki makaron jest też zdrowszy, bo ma niższy indeks glikemiczny niż rozgotowany. Na szczęście na każdym opakowaniu od makaronu znajdziemy instrukcję, ile należy go gotować, aby był al dente. W międzyczasie nie zaszkodzi wyławiać pojedynczych kokardek lub świderek i próbować ich na bieżąco. Warto trzymać rękę na pulsie (i dłoń na pokrętle od kuchenki!).

Przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem


Składniki:

  • 400 g piersi kurczaka
  • 400 g (puszka) pomidorów krojonych
  • 200 g pieczarek
  • 150 g makaronu penne/świderek
  • 1 średnia cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kulka mozzarelli
  • 150 g tartego żółtego sera
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • przyprawy: curry, słodka papryka, ostra papryka, oregano, bazylia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Zagotuj osoloną wodę z odrobiną oleju. Wrzuć do niej makaron i delikatnie go podgotuj (krócej, niż al dente). Opłucz go na sitku pod bieżącą zimną wodą i przykryj pokrywką.
Opłucz i osusz filet z piersi kurczaka. Wykrój ewentualne błonki. Pokrój mięso w kostkę i wrzuć do miski. Dodaj do niej przyprawy: curry, słodką paprykę, ostrą paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj kurczaka w przyprawach i odstaw na parę minut.
W międzyczasie obierz pieczarki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w małą kosteczkę.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny lub oliwę. Wrzuć cebulę i poczekaj, aż się zeszkli. Potem dodaj pokrojonego kurczaka i podsmaż go, aż zbieleje. Dodaj również starte pieczarki. Smaż na małym ogniu.
Cukinię i paprykę umyj i osusz. Z papryki usuń gniazdo nasienne. Pokrój oba warzywa w kostkę.
Dodaj warzywa do kurczaka. Smaż wszystko razem przez około 10 min, aż warzywa trochę zmiękną.
Po tym czasie dodaj puszkę krojonych pomidorów i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dopraw do smaku oregano, bazylią, solą i pieprzem.
Dodaj podgotowany makaron i wymieszaj na patelni z pozostałymi składnikami. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego. Przykryj je pokrywką lub folią aluminiową.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz przez około 15 minut.
W międzyczasie zetrzyj ser żółty i mozarellę. Wyjmuj zapiekankę i posyp ją serem. Zapiekaj przez kolejne 10 minut bez przykrycia.

Następny artykuł