Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomniany sposób naszych babć na pyszne gołąbki. W roli głównej potłuczone talerze
Renata Materlińska
Renata Materlińska 14.03.2022 01:00

Zapomniany sposób naszych babć na pyszne gołąbki. W roli głównej potłuczone talerze

gołąbki
canva/arfo

Poznajcie zapomniany sposób naszych babć na pyszne gołąbki. W roli głównej potłuczone talerze. Do czego babcie ich używały? Dowiecie się z naszego przepisu. A swoją drogą, dziś też możecie skorzystać z tego pomysłu. Obędziecie się wtedy bez drogiego sprzętu.

Gołąbki z liści kapusty najlepiej smakują, gdy są nagotowane lub odpowiednio długo pieczone. Wtedy bowiem kapusta robi się miękka, a jej smak doskonale przenika smakiem farszu i odwrotnie. Tu jednak łatwo o przypalenie, dlatego dobrze jest ugotować gołąbki na parze.

Zapomniany sposób naszych babć na pyszne gołąbki. W roli głównej potłuczone talerze

O co chodzi z tłuczonymi talerzami? Otóż nasze babcie wykładały nimi spód garnka i wlewały na dno trochę płynu. Dopiero na warstwie z potłuczonych talerzy układały gołąbki. Dzięki temu potrawa nie przywierała do dna i nie przypalała się.

Spod talerzowych skorup unosiła się zaś para wodna, która przyspieszała gotowanie się potrawy. Także pomysł z potłuczonymi talerzami można uznać za pierwowzór dzisiejszego parowaru czy garnka do gotowania na parze.

Przepis na gołąbki

Składniki:

  • 1 główka włoskiej kapusty

  • 3 kg ziemniaków

  • 3 cebule

  • ok. 1,5 szklanki kaszy manny

  • sól, pieprz

Przygotowanie gołąbków

Kapustę sparz, wystudź, podziel na pojedyncze liście. Z każdego liścia zetnij nożem stwardniałe kawałki.

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na małych oczkach. Cebule obierz, pokrój w kostkę, dodaj do masy ziemniaczanej. Wsyp tyle kaszy manny, by powstała gęsta masa. Dopraw ją solą i pieprzem. Na dno garnka do gotowania na parze wlej 1,5 szklanki osolonej wody i włóż wkład. Jeśli nie masz specjalnego garnka, dno zwykłego garnka wyłóż potłuczonymi talerzami i też wlej wodę.

Liście kapusty nadziewaj przygotowanym farszem i formuj dość luźne gołąbki. Ułóż je w garnku, przykryj liśćmi kapusty.

Garnek przykryj, całość zagotuj. Potem zmniejsz ogień i gotuj gołąbki ok. 2 godziny na niedużym ogniu. Garnek zestaw z ognia i trzymaj pod przykryciem jeszcze godzinę.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na gołąbki. Sprawdź, jak gołąbki robi Magda Gessler, a także poznaj recepturę Anny Lewandowskiej na delikatne gołąbki.

potłuczony talerz
potłuczony talerz

Źródło zdjęcia: canva/Liquidlibrary

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram