Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o gotowaniu makaronu. Jest 100 razy lepszy sposób
Canva / nrquemi

Zapomnij o gotowaniu makaronu. Jest 100 razy lepszy sposób

11 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zamierzasz zrobić spaghetti na obiad? Zamiast gotować makaron, upiecz go w piekarniku z pozostałymi składnikami. Makaron najdzie smakiem pomidorów, bazylii i czosnku. Nie ma lepszego sposobu na włoskie danie. Makaron przyrządzony w piekarniku jest totalnym hitem.

Koniec z gotowaniem makaronu. Najlepszy makaron zrobisz w piekarniku

Makaron jest świetnym pomysłem na obiad. Zwykle gotujemy go w osolonej wodzie i dopiero później łączymy z przygotowanym sosem. Mało kto wie, że jest o wiele lepszy patent, aby makaron był miękki i delikatny, a danie smakowało jeszcze lepiej.

Rewelacyjny sposób na przygotowanie makaronu pokazała niedawno popularna tiktokerka. Makaron włożyła do naczynia żaroodpornego, zalała sosem pomidorowym i oprószyła startym serem. Po 35 minutach wyjęła z piekarnika gotowe danie.

Makaron przygotowany w piekarniku smakuje o wiele lepiej niż gotowany. Pod wpływem wysokiej temperatury makaron miękkie i jednocześnie przechodzi smakiem pozostałych składników. Przepisy wykorzystany w artykule pochodzi z kanału kuchennykodeks na TikToku.

Nigdy nie wstawiaj ich do zamrażarki. Bosacka apeluje do wszystkich

Przepis na makaron pieczony z pomidorami i serem

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 250 g śmietany 30%
  • 200 ml ciepłej wody
  • 100 g startego parmezanu lub sera cheddar
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka bazylii suszonej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Obiad w stylu włoskim zachwyci każdego smakosza

Do naczynia żaroodpornego włóż sypki makaron. Posyp go bazylią, wlej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wlej passatę pomidorową, śmietanę i wodę. Całość oprósz solą i pieprzem, a następnie wymieszaj.

Górę oprósz startym serem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C z opcją grzania góra- dół, piecz około 35 minut. Danie będzie smakować fantastycznie.

W piekarniku przyrządzisz wiele wyśmienitych dań. Koniecznie zrób pieczone kotlety mielone i pieczone pierogi z kurczakiem . Takich jeszcze nie jadłaś.

Dietetyk wybrał najzdrowszą potrawę PRL-u. Polacy prawie o niej zapomnieli
Zostały ci resztki wędlin po świętach? Cudownie, wykorzystasz je w niezwykły sposób
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy