Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o jajkach w majonezie. Zalane tym sosem smakują 100 razy lepiej
canva/bhofack2, losinstantes

Zapomnij o jajkach w majonezie. Zalane tym sosem smakują 100 razy lepiej

11 marca 2023

Jajka faszerowane często podaje się z majonezem. Istnieje jednak inny sos, który podkreśli ich smak znacznie lepiej. Pyszna kompozycja marynowanych warzyw, majonezu i przypraw, czyli sos tatarski wzbogaci proste danie. Musicie spróbować — rodzina będzie zachwycona.

Przepis na jajka z sosem tatarskim

Sos na bazie majonezu będzie fantastycznym dodatkiem do jaj na twardo. Zawiera chrupiące i wyraziste korniszony i marynowane grzybki, które nadają mu aromatu. Cebulka i musztarda natomiast sprawią, że będzie delikatnie ostry. Mało kto oprze się temu przysmakowi.

Składniki:

  • 6 dużych jaj
  • 200 g pieczarek marynowanych
  • 1 cebulka szalotka
  • 150 g korniszonów
  • 100 g majonezu
  • 1 płaska łyżeczka musztardy delikatesowej
  • posiekany szczypiorek
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Wlej 1 szklankę do wrzącej zupy ogórkowej. Wyjdzie jak z restauracji

Jak przygotować jajka w sosie tatarskim?

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Wkładamy je do garnka z zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Od tego momentu odmierzamy 8 minut. By sprawnie zakończyć gotowanie, do zdjętego z ognia garnka z jajami wlewamy zimną wodę, a po chwili zmieniamy ją na świeży zimny płyn.

Gdy całkowicie ostygną, obieramy je i przecinamy na połówki. Układamy je na talerzu. W misce łączymy majonez, posiekaną szalotkę, pokrojone drobno grzybki i ogórki oraz musztardę.

Dokładmie je mieszamy, a następnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Sosem dekorujemy jajka, a na koniec posypujemy je posiekanym szczypiorkiem.

Jak podać jajka w sosie tatarskim?

Danie będzie smakowało znakomicie ze świeżym pieczywem . Można dodatkowo posmarować je cienką warstwą masła lub margaryny i oprószyć odrobiną soli lub pieprzu, jeśli lubimy.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na jajka. Szczególnie polecamy smakowity omlet na śmietanie . Być może skusi was też receptura na jajko w koszulce. Jest doskonałym dodatkiem do tostów z warzywami.

Jajka smakują doskonale z sosem tatarskim.png
canva/ivanmateev
Wszyscy na to czekali. Tylko dziś w Lidlu uwielbiane mięso za ułamek ceny
Strzelczyk wziął blender i pokazał jak robi majonez. 1 dodatek jest kluczowy
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy