Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o mące. Placki z cukinii będą 10 razy lepsze z tym składnikiem
fot. Canva

Zapomnij o mące. Placki z cukinii będą 10 razy lepsze z tym składnikiem

13 czerwca 2024

Ten przepis na placki z cukinii czyni je jednocześnie bardziej sycącymi i bardziej zdrowymi. Sekretem jest zamiana mąki na inny produkt, bardziej sprzyjający zdrowiu. Na pewno każdy ma go w spiżarni.

Placki z cukinii - przysmak lata

Placki warzywne to świetne rozwiązanie zwłaszcza w porze drugiego śniadania lub podwieczorku . Najchętniej serwujemy te ziemniaczane, ale w kolejce stoją inne warzywa, a cukinia jest jednym z najczęściej wybieranych zamienników.  Zamiennik to zresztą pewnie nie najlepsze słowo, bo dobrze przyrządzone placki z cukinii są najprawdziwszym lekkim przysmakiem.

Jednak wielu dietom nie po drodze z jednym z ich składników – mąką. Te, których zazwyczaj używamy, mają niewielką mineralizację i nie są przesadnie bogate w białko. Mąkę w plackach z cukinii można jednak zastąpić innym składnikiem – bardziej pożywnym i o niższym indeksie glikemicznym . Są nim płatki owsiane.

placki na talerzu
fot. Canva
Weź tylko te 3 składniki i zrób krówki jak w dzieciństwie. Ten smak cię wzruszy

Placki z cukinii z płatkami owsianymi

Podajemy tu klasyczny przepis na smażone placki, które można serwować z jogurtem lub odrobiną śmietany. Zainteresowanym jeszcze zdrowszą dietą polecamy pieczenie takich placków w piekarniku , dzięki czemu obejdzie się bez dodatkowego tłuszczu.

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • ¾ szklanki płatków owsianych
  • 1-2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, oregano

Placuszki cukiniowe

Cukinię ścieramy na tarce o grubych okach . Jeśli jest bardzo soczysta, należy ją lekko odcisnąć. Warzywo łączymy w misce z płatkami owsianymi. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do miski wybijamy jajka, przyprawiamy całość i wyrabiamy na ciasto . Placki układamy łyżką na rozgrzanym tłuszczu i smażymy z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru .

Wypróbuj też przepisy na faszerowane naleśniki i zupę pulpetową .

usmażone placki
fot. Canva
Przenigdy nie wyrzucaj czerstwego chleba. Właśnie zaczął się sezon na pyszny chłodnik
Nie kupisz już chipsów bekonowych. Decyzje zapadły
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy