Nie kupisz już chipsów bekonowych. Decyzje zapadły
Klamka zapadła. Komisja Europejska i kraje członkowskie Unii Europejskiej są zgodne. Osiem aromatów wędzarniczych nie będzie już używanych w produkcji żywności. To oznacza, że wielbiciele chipsów bekonowych i innych tego typu przekąsek muszą się obejść się smakiem.
Nie dla aromatów wędzarniczych
Aromaty wędzarnicze znajdziemy w chipsach bekonowych, ale też w sosach, napojach, zupach, a nawet lodach. Są używane w produkcji wyrobów cukierniczych, serów, mięs i ryb. Jednak osiem aromatów wędzarniczych będzie stopniowo wycofywanych z produkcji rozmaitych produktów spożywczych. Powodem jest ocena, jaką wydał Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
Zbadał on bezpieczeństwo ośmiu aromatów wędzarniczych, które istniały na rynku Unii Europejskiej przez ostatnie 10 lat. Komisja Europejska zdecydowała o stopniowym wycofywaniu aromatów wędzarniczych. O decyzji poinformowano na stronie internetowej KE pod koniec kwietnie 2024 roku.
Ten obiad z fasolki szparagowej to hit w moim domu. Przygotowanie trwa chwilę, a smak nieziemskiAromaty szkodliwe dla zdrowia
W przypadku ośmiu aromatów wędzarniczych zachodzi obawa o genotoksyczność, która jest albo potwierdzona, albo nie można jej wykluczyć. Na stronie internetowej Komisji Europejskiej pojawił się komunikat:
Opinia EFSA opiera się na zaktualizowanej metodologii na podstawie, której oceniane są nowe dane przedstawione przez wnioskodawców. Dotyczy to konkretnych środków aromatyzujących, które można dodawać do żywności, a nie samego środka spożywczego
Aromaty wędzarnicze mogą uszkadzać materiał genetyczny komórek. Zwiększają też ryzyko wystąpienia raka i chorób dziedzicznych. Komisja Europejska zdecydowała z państwami członkowskimi, że wycofywanie aromatów, które mają zastąpić tradycyjne wędzenie ( w serach, rybach, szynkach), potrwa 5 lat. Natomiast zastosowanie aromatów, które mają zapewnić dodatkowy smak ( w chipsach, zupach, sosach), wycofywanie potrwa 2 lata.
Czy chipsy znikną ze sklepowych półek?
Andrzej Gantner, wiceprezes zarządu, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Związek Pracodawców powiedział z rozmowie z Portalem Spożywczym:
Producenci stosujący te aromaty w recepturach swoich wyrobów, będą mieli 2 lata na dokonanie zmian, w porozumieniu z producentami aromatów. Ci muszą dokonać koniecznych zmian substancji aromatycznych w preparatach aromatów
Andrzej Gantner zapewniał w rozmowie z Portalem Spożywczym:
Jako przemysł jesteśmy dobrej myśli, co do możliwości zrealizowania nowych wymagań przy jednoczesnym utrzymaniu akceptowanego przez konsumentów smaku i zapachu produktów
Pisaliśmy o tym, czym zastąpić śmietanę w mizerii. Informowaliśmy, ile można dostać za słoik leśnych jagód.
Źródło: commission.europa.eu, portalspozywczy.pl