Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o ogórkach i cukinii. Kiszone pomidory biją je na głowę. Babcia dała mi najlepszy przepis
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 09.08.2023 16:33

Zapomnij o ogórkach i cukinii. Kiszone pomidory biją je na głowę. Babcia dała mi najlepszy przepis

kiszenie pomidorów
Materiał YouTube z kanału Kobieta z zachodu

Lato to najlepszy czas, aby zacząć przygotowywać smakowite przetwory. Gdy wszyscy inni nastawiają ogórki i inne popularne warzywa, moja babcia stosuje zupełnie inny patent. Od lat przygotowuje słoiki z najlepszymi na świecie kiszonymi pomidorami. Ostatnio podzieliła się ze mną tym przepisem.

Kiszone pomidory mojej babci są słynne w całej rodzinie

Kiszone pomidory nie są tak popularne, jak ogórki czy nawet cukinia. Zaręczam jednak, że smakują tak samo dobrze, jak nie lepiej, niż ich znana konkurencja. Takie pomidory wspaniale smakują jako dodatek do dań obiadowych, zwłaszcza mięs. Gwarantuję, że taki pyszny dodatek zrobi na talerzach prawdziwą furorę.

Kiszone pomidory są nie tylko pyszne, ale także zdrowe. Jak wszystkie kiszonki wpływają bardzo korzystnie na działanie naszego układu pokarmowego. Ich przygotowanie jest proste i wymaga zaledwie kilku składników. Nastaw je dziś, a ich smakiem będziesz cieszyć się już za kilka dni.

krojenie pomidora.jpg
Canva / Elisaveta Ivanova
Smażysz mielone w ten sposób? To poważny błąd, przez niego kotlety są surowe w środku

Przepis na kiszone pomidory mojej babci

Składniki:

  • 10 dojrzałych pomidorów średniej wielkości
  • 1 główka czosnku
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 1 duże pęczek koperku

Wyśmienite kiszone pomidory krok po kroku

Przygotuj warzywa na kiszone pomidory. Dokładnie umyj je i poodcinaj z nich czapeczki. Za pomocą widelca lub łyżeczki wydrąż z nich nasiona. Przełóż je na dno glinianego naczynia do kiszenia.

Zioła do kiszonych pomidorów opłucz i posiekaj. Przełóż je do miski. Dodaj do nich także czosnek, całość dopraw solą. Składniki starannie wymieszaj.

Uzyskanym farszem nadziej wydrążone pomidory. Warzywa przykrywaj czapeczkami i układaj w gliniance na pomidorowych nasionach. Na koniec oprósz je delikatnie solą, przykryj talerzykiem i obciąż go czymś ciężkim, np. woreczkiem z kaszą lub wypełnionym słoikiem. Po ok. 3 dniach kiszone pomidory gotowe są do jedzenia.

beczka z kiszonymi pomidorami.jpg