Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o pieczonych ziemniakach. Talarki są jeszcze prostsze i smaczniejsze
canva/Micromaja

Zapomnij o pieczonych ziemniakach. Talarki są jeszcze prostsze i smaczniejsze

22 marca 2023

Talarki ziemniaczane będą doskonałą przekąską lub dodatkiem do obiadu. Chrupiąca odsłona ziemniaka jest o niebo lepsza niż warzywo pieczone w całości czy frytki, a jej przygotowanie niemalże ekspresowe. Musicie spróbować.

Przepis na doskonałe talarki ziemniaczane

Nie ma nic smaczniejszego niż chrupiące i dobrze doprawione ziemniaki. Proste wykonanie, niesamowity smak i nieziemski aromat talarków z naszego przepisu sprawi, że jeszcze nie raz do nich wrócicie.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • 2 małe gałązki rozmarynu
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Czy trzeba solić warzywa na sałatkę jarzynową? Mało kto zna tę zasadę

Jak zrobić talarki ziemniaczane? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Kroimy je na plasterki o grubości około 5 mm. Warzywo umieszczamy w dużej misce i zalewamy zimną wodą. Po 30 minutach namaczania odcedzamy i osuszamy je.

Dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy w proszku. Przenosimy na wyłożoną papierem d pieczenia blachę, a na wierzchu układamy świeże zioła. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 40 minut z włączonym termoobiegiem. W połowie przyrządzania obracamy za pomocą szczypiec.

Jak podać talarki ziemniaczane?

Ziemniaczany rarytas najlepiej smakuje bezpośrednio po przyrządzeniu. Pasują do niego proste sosy takie jak np. czosnkowy czy ketchup . Można też podać go do obiadu wraz z surówką i mięsnym lub warzywnym kotletem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z ziemniakami. Szczególnie polecamy sprawdzony patent na frytki belgijskie . Być może też skusi was prosta zapiekanka z boczkiem , która będzie idealna na obiad.

Talarki ziemniaczane są znakomite.png
canva/nojman


Pokrój pora i dodaj ten owoc. Surówka będzie lepsza niż z restauracji
Wcale nie na oleju, ani na smalcu. Najlepsze kotlety mielone zrobisz używając tego tłuszczu
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy