Zapomnij o pieczonych ziemniakach. Talarki są jeszcze prostsze i smaczniejsze
Talarki ziemniaczane będą doskonałą przekąską lub dodatkiem do obiadu. Chrupiąca odsłona ziemniaka jest o niebo lepsza niż warzywo pieczone w całości czy frytki, a jej przygotowanie niemalże ekspresowe. Musicie spróbować.
Przepis na doskonałe talarki ziemniaczane
Nie ma nic smaczniejszego niż chrupiące i dobrze doprawione ziemniaki. Proste wykonanie, niesamowity smak i nieziemski aromat talarków z naszego przepisu sprawi, że jeszcze nie raz do nich wrócicie.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 25 ml oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- 2 małe gałązki rozmarynu
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić talarki ziemniaczane? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Kroimy je na plasterki o grubości około 5 mm. Warzywo umieszczamy w dużej misce i zalewamy zimną wodą. Po 30 minutach namaczania odcedzamy i osuszamy je.
Dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy w proszku. Przenosimy na wyłożoną papierem d pieczenia blachę, a na wierzchu układamy świeże zioła. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 40 minut z włączonym termoobiegiem. W połowie przyrządzania obracamy za pomocą szczypiec.
Jak podać talarki ziemniaczane?
Ziemniaczany rarytas najlepiej smakuje bezpośrednio po przyrządzeniu. Pasują do niego proste sosy takie jak np. czosnkowy czy ketchup . Można też podać go do obiadu wraz z surówką i mięsnym lub warzywnym kotletem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z ziemniakami. Szczególnie polecamy sprawdzony patent na frytki belgijskie . Być może też skusi was prosta zapiekanka z boczkiem , która będzie idealna na obiad.