Smakosze.pl
Obieraczka

canva/Evgen_Prozhyrko

Zaskakująca ukryta funkcja obieraczki do warzyw

9 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Macie w domu obieraczkę do warzyw? Jeśli tak, to posiadacie proste, ale wszechstronne narzędzie. Wiecie co przy pomocy takiej obieraczki możecie zrobić? Nie tylko obierać warzywa i owoce, ale też wykorzystać ją do różnych, zaskakujących zadań.

Ten mały nożyk szczelinowy kosztuje kilka złotych, a potrafi naprawdę dużo. Przede wszystkim łatwiej i szybciej obierzesz nim warzywa i owoce o różnym kształcie i o różnej twardości. Poradzi sobie z marchewką, ziemniakiem, ogórkiem czy jabłkiem. Jest na tyle bezpieczny, że obieranie nim możesz zlecić nawet dziecku.

Co więcej, obieraczka do warzyw usuwa bardzo cienką skórkę, o co trudno posługując się tradycyjnym nożem. A wiadomo, tuż pod skórką warzyw i owoców kryje się najwięcej cennych składników.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zaskakująca ukryta funkcja obieraczki do warzyw

Przy użyciu obieraczki do warzyw pokroisz marchewkę czy cukinię w długie, cienkie plasterki. Możesz ich użyć do przygotowania roladek lub dekoracyjnej sałatki.

A jeśli pokroisz te plasterki w paski i wrzucisz na minutę na wrzątek otrzymasz warzywny zamiennik tradycyjnego makaronu.

Obieraczką zetniesz też z twardego, żółtego sera, np. parmezanu ładne, cienkie wiórki. Będą idealne do posypania zupy-krem czy sałatki.

zupa z dyni

Wyrazista zupa z dyni ze słodką niespodzianką

CZYTAJ DALEJ

Pomoże przy cieście i deserze

Obieraczka przyjdzie też z pomocą, kiedy trzeba będzie szybko rozmiękczyć masło do ucieranego ciasta. Wystarczy, że pokroisz je w cienkie plasterki, a błyskawicznie zrobią się miękkie.

Jeśli chcesz ozdobić deser eleganckimi wiórkami czekolady też nie ma problemu. Przy pomocy obieraczki do warzyw zdejmij z tabliczki czekolady cienkie, zakręcone wiórki. Szybko kładź je na deserze, bo rozpływają się w palcach.

sałatka

sałatka

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Lekko słodka surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami

  • Aromatyczna fasolka po bretońsku według Magdy Gessler

  • Wyjątkowe pierogi z kapustą i serem - nie ma większego przysmaku

źródło: newsygotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Ciasto na pizzę, które zawsze wychodzi

Czytaj więcej >

Porady

Jak ugotować ziemniaki w 5 minut?

Czytaj więcej >

Porady

Jak obrać czosnek bez wysiłku?

Czytaj więcej >
Jak doprawić leczo?

Porady

Jak dobrze doprawić leczo?

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego placki ziemniaczane nie wychodzą?

Czytaj więcej >

Porady

Babcine porady kulinarne sprzed 100 lat

Czytaj więcej >