Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Zrywam w ogródku i dodaję do kawy. Podkręca jej smak i właściwości
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 05.08.2024 06:00

Zrywam w ogródku i dodaję do kawy. Podkręca jej smak i właściwości

kawa
Fot. Wikipedia/julian schorzman

Jeśli nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej kawy, to poznaj pyszny i zdrowy sposób na przyrządzenie tego napoju. Wystarczy, że dodasz do kawy listki popularnego zioła, a napój zyska wyjątkowy smak i cenne właściwości dla zdrowia. 

Kawa z miętą, czyli smak i zdrowie

Kawa smakuje o poranku, ale chętnie po nią sięgamy bez względu na porę dnia. Lubimy jej smak i aromat. Dodaje nam energii i ułatwia koncentrację. Kawa umila nam też chwile odpoczynku i sprawia, że desery smakują jeszcze lepiej.

Teraz kawa może być jeszcze lepsza. Wszystko za sprawą listków mięty, które dodamy do tego napoju. Kawa dzięki mięcie zyska wyjątkowy smak i poprawi nasze zdrowie. Dlatego wybierz się do ogródka i zerwij trochę świeżej, pachnącej mięty. Kawa z nią będzie znakomita. 

kawa
Fot. Canva/vengerof
Co się dzieje z organizmem, gdy pijemy herbatę z pokrzywy? Mało kto ma świadomość

Spróbuj kawy z miętą

Mięta doda kawie orzeźwiającego smaku. Zwykle z mięty i kawy korzystamy oddzielnie. Warto jednak połączyć jedno z drugim. Jaki będzie efekt? To pyszny orzeźwiający napój o cennych właściwościach dla naszego układu trawiennego.

Mięta ma właściwości rozkurczowe, bakteriobójcze i żółciopędne. Działa też przeciwzapalnie, wpływ trawienie i obniża ciśnienie. Natomiast kawa dostarcza energii i poprawia funkcjonowanie organizmu. Dzięki niej lepiej pracuje mózg. Zmniejsza się też zachorowanie na cukrzycę typu 2.

Jak zrobić kawę z miętą?

Składniki:

  • 1 szklanka czarnej kawy
  • 3 listki mięty
  • opcjonalnie cukier i mleko

Przygotowanie kawy z miętą zacznij od opłukania listków mięty. Osusz je i porwij na mniejsze kawałki. Dzięki temu uwolni się aromat. Zaparz kawę i dołóż do niej porwane listki mięty. Przykryj szklankę. 

Odstaw tak przyrządzoną kawę na kilka minuty, by się zaparzyła. Potem pij ją. Będzie też smakować z mlekiem i cukrem. Jednak najlepsze walory smakowe i zdrowotne  uzyskamy, pijąc kawę czarną. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić musztardę z cukinii. Radziliśmy, co zrobić, by kapusta kiszona wyszła smaczna i bez goryczki. 

kawa
Fot. Canva/Emanuel Stancius

Źródło: pysznosci.pl

Tagi: kawa mięta Dieta