Zrywam w ogródku i dodaję do kawy. Podkręca jej smak i właściwości
Jeśli nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej kawy, to poznaj pyszny i zdrowy sposób na przyrządzenie tego napoju. Wystarczy, że dodasz do kawy listki popularnego zioła, a napój zyska wyjątkowy smak i cenne właściwości dla zdrowia.
Kawa z miętą, czyli smak i zdrowie
Kawa smakuje o poranku, ale chętnie po nią sięgamy bez względu na porę dnia. Lubimy jej smak i aromat. Dodaje nam energii i ułatwia koncentrację. Kawa umila nam też chwile odpoczynku i sprawia, że desery smakują jeszcze lepiej.
Teraz kawa może być jeszcze lepsza. Wszystko za sprawą listków mięty, które dodamy do tego napoju. Kawa dzięki mięcie zyska wyjątkowy smak i poprawi nasze zdrowie. Dlatego wybierz się do ogródka i zerwij trochę świeżej, pachnącej mięty. Kawa z nią będzie znakomita.
Co się dzieje z organizmem, gdy pijemy herbatę z pokrzywy? Mało kto ma świadomośćSpróbuj kawy z miętą
Mięta doda kawie orzeźwiającego smaku. Zwykle z mięty i kawy korzystamy oddzielnie. Warto jednak połączyć jedno z drugim. Jaki będzie efekt? To pyszny orzeźwiający napój o cennych właściwościach dla naszego układu trawiennego.
Mięta ma właściwości rozkurczowe, bakteriobójcze i żółciopędne. Działa też przeciwzapalnie, wpływ trawienie i obniża ciśnienie. Natomiast kawa dostarcza energii i poprawia funkcjonowanie organizmu. Dzięki niej lepiej pracuje mózg. Zmniejsza się też zachorowanie na cukrzycę typu 2.
Jak zrobić kawę z miętą?
Składniki:
- 1 szklanka czarnej kawy
- 3 listki mięty
- opcjonalnie cukier i mleko
Przygotowanie kawy z miętą zacznij od opłukania listków mięty. Osusz je i porwij na mniejsze kawałki. Dzięki temu uwolni się aromat. Zaparz kawę i dołóż do niej porwane listki mięty. Przykryj szklankę.
Odstaw tak przyrządzoną kawę na kilka minuty, by się zaparzyła. Potem pij ją. Będzie też smakować z mlekiem i cukrem. Jednak najlepsze walory smakowe i zdrowotne uzyskamy, pijąc kawę czarną. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić musztardę z cukinii. Radziliśmy, co zrobić, by kapusta kiszona wyszła smaczna i bez goryczki.
Źródło: pysznosci.pl