Smakosze.pl Porady Ziemniaki ugotujesz w 10 minut. Ten patent bije na głowę pozostałe
Screen filmu pochodzi z kanału Chowhoundna Youtube

Ziemniaki ugotujesz w 10 minut. Ten patent bije na głowę pozostałe

24 lutego 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Gotowanie ziemniaków możesz skrócić do 10 minut. Wystarczy, że drobno je pokroisz, zalejesz wrzątkiem i dodasz łyżkę masła. Ziemniaki będą nie tylko gotowe błyskawicznie. Będą smaczne i zachowają wszystkie wartości odżywcze.

Patent na szybkie gotowanie ziemniaków

Ziemniaki są bardzo uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Często są także składnikiem sałatek i kotletów wegetariańskich. Z warzyw zrobimy również kluski śląskie, pyzy i wiele innych, wyśmienitych dań.

Gotowanie ziemniaków jest czasochłonnym zajęciem. Zwykle trwa około 20 minut. Jeśli gotujesz warzywa w całości lub w mundurkach, proces ten może się wydłużyć o kolejne 20, a nawet 30 minut.

Jeśli natomiast zastosujesz kilka prostych trików, proces gotowania ziemniaków może się skrócić do 10 minut. Smak ziemniaków możesz wzbogacić również koperkiem, szczypiorkiem lub innymi warzywami.

Wziął wagę i położył na niej chleb. Po chwili przecierał oczy ze zdumienia

Jak ugotować ziemniaki?

Do ziemniaków koniecznie dodaj łyżkę masła. Będą miały nie tylko lepszy smak, ale i szybciej zmiękną. Masło jest absolutnie niezbędne.

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Następnie wsyp sól, dodaj łyżkę masła i wlej wrzącą wodę. Garnek z ziemniakami postaw na gazie i gotuj do miękkości.

Do ziemniaków możesz dodać również zioła prowansalskie, świeżą natkę pietruszki, koperek, a nawet warzywa korzeniowe, jak seler, czy marchewka. w ten sposób podkreślisz smak warzyw.

Ziemniaki zalej gorącą wodą. Będą zdrowsze i o wiele szybciej się ugotują

Obrane i pokrojone ziemniaki koniecznie zalej wrzątkiem. Nie dość, że będą gotowe o wiele szybciej, to zachowają wszystkie witaminy i związki odżywcze. Gotowanie ziemniaków w zimnej wodzie wydłuża czas gotowania i powoduje do ulotnienie witaminy C, błonnika i potasu.

Po ugotowaniu ziemniaki odparuj, odcedź i podaj. Nigdy nie trzymaj ziemniaków w garnku z wodą, ponieważ nie będą ani sypkie, ani smaczne. Stracą również część witamin.

Dlaczego dodajemy sól do ciasta? Powód zachwyca. Poznaj największy błąd podczas smażenia pieczarek . Przez niego na patelni zbiera się woda.

ziemniaki.jpg
canva/HandmadePictures

Koniec z parzeniem kapusty. Najlepsze gołąbki zrobisz znacznie prościej
Surówka z marchewki lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi w 1 wyrazistym dodatku
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy