Ziemniaki ugotujesz w 10 minut. Ten patent bije na głowę pozostałe
Gotowanie ziemniaków możesz skrócić do 10 minut. Wystarczy, że drobno je pokroisz, zalejesz wrzątkiem i dodasz łyżkę masła. Ziemniaki będą nie tylko gotowe błyskawicznie. Będą smaczne i zachowają wszystkie wartości odżywcze.
Patent na szybkie gotowanie ziemniaków
Ziemniaki są bardzo uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Często są także składnikiem sałatek i kotletów wegetariańskich. Z warzyw zrobimy również kluski śląskie, pyzy i wiele innych, wyśmienitych dań.
Gotowanie ziemniaków jest czasochłonnym zajęciem. Zwykle trwa około 20 minut. Jeśli gotujesz warzywa w całości lub w mundurkach, proces ten może się wydłużyć o kolejne 20, a nawet 30 minut.
Jeśli natomiast zastosujesz kilka prostych trików, proces gotowania ziemniaków może się skrócić do 10 minut. Smak ziemniaków możesz wzbogacić również koperkiem, szczypiorkiem lub innymi warzywami.
Jak ugotować ziemniaki?
Do ziemniaków koniecznie dodaj łyżkę masła. Będą miały nie tylko lepszy smak, ale i szybciej zmiękną. Masło jest absolutnie niezbędne.
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Następnie wsyp sól, dodaj łyżkę masła i wlej wrzącą wodę. Garnek z ziemniakami postaw na gazie i gotuj do miękkości.
Do ziemniaków możesz dodać również zioła prowansalskie, świeżą natkę pietruszki, koperek, a nawet warzywa korzeniowe, jak seler, czy marchewka. w ten sposób podkreślisz smak warzyw.
Ziemniaki zalej gorącą wodą. Będą zdrowsze i o wiele szybciej się ugotują
Obrane i pokrojone ziemniaki koniecznie zalej wrzątkiem. Nie dość, że będą gotowe o wiele szybciej, to zachowają wszystkie witaminy i związki odżywcze. Gotowanie ziemniaków w zimnej wodzie wydłuża czas gotowania i powoduje do ulotnienie witaminy C, błonnika i potasu.
Po ugotowaniu ziemniaki odparuj, odcedź i podaj. Nigdy nie trzymaj ziemniaków w garnku z wodą, ponieważ nie będą ani sypkie, ani smaczne. Stracą również część witamin.
Dlaczego dodajemy sól do ciasta? Powód zachwyca. Poznaj największy błąd podczas smażenia pieczarek . Przez niego na patelni zbiera się woda.