Smakosze.pl Przepisy Znajoma dała mi przepis na schab po francusku. Bije klasyczne kotlety na głowę, a przygotowanie go zajmuje chwilę
Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking

Znajoma dała mi przepis na schab po francusku. Bije klasyczne kotlety na głowę, a przygotowanie go zajmuje chwilę

23 października 2023

Kotlety schabowe można przyjemnie urozmaicić. Tym razem, zamiast panierować mięso, pokaże wam przepis z udziałem pysznego sosu. Łatwy obiad zachwyci waszą rodzinę. Najlepsze jest w nim to,że robi się praktycznie sam.

Wyśmienite kotlety schabowe po francusku

Mięso doprawione sosem z majonezu oraz musztardy i okraszone cebulką oraz serem będzie o niebo smaczniejsze niż panierowane. Przyrządzam je w piekarniku, dzięki czemu nie wychodzi tłuste i ciężkie, a wykonanie nie zajmie wiele czasu. Idealnie smakuje na codzień i od święta. Koniecznie wypróbuj ten przepis w swojej kuchni.

Składniki:

  • 600 g schabu
  • 2 średnie cebule
  • 75 g majonezu
  • 20 g musztardy francuskiej
  • 50 g ulubionego sera żółtego
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Lista składników nie jest długa. Podobnie wygląda wykonanie potrawy. Szczegóły znajdziecie w instrukcji dostępnej w dalszej części artykułu.

Sos do kotletów schabowych.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking
Już wiem co robić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały. Ten trick poznałam w szkole gastronomicznej

Jak zrobić kotlety schabowe po francusku? Łatwy obiad dla całej rodziny

Zaczynam od pocięcia schabu w plastry i rozbicia ich na cienkie kotlety. Mięso oprószam solą oraz pieprzem. Musztardę łączę z majonezem. Cebulę kroję w piórka i posypuję ją dość obficie solą.

Ser żółty ścieram na tarce o większych oczkach. Formę żaroodporną smaruję odrobiną oleju. Na jej dnie układam trochę cebuli. Następnie przenoszę kotlety schabowe.

Smaruję je przygotowanym sosem. Wysypuję resztę cebuli i układam ser. Całość wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piekę przez 60 minut.

Jak podać kotlety schabowe po francusku?

Łatwy obiad z kilku składników świetnie smakuje tuż po przyrządzeniu w towarzystwie prostej surówki i ziemniaków z wody. Sprawdzą się np. colesław z czerwonej kapusty oraz proste purée czosnkowe .

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na łatwy obiad. Oprócz kotletów schabowych możecie podać wybitnego strogonowa bez mięsa . Być może skusi was też pyszna zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym .

schab po francusku.jpg
Materiał YouTube z kanału Sprint Cooking
Rodzina cały czas prosi mnie o to ciasto. Całe szczęście wystarczą tylko 4 składniki by je zrobić
Kroję cebulę i czosnek, wkładam do słoika i wlewam zalewę. Nie wyobrażam sobie nie mieć jesienią tej mikstury w lodówce
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy