Znajoma dała mi przepis na schab po francusku. Bije klasyczne kotlety na głowę, a przygotowanie go zajmuje chwilę
Kotlety schabowe można przyjemnie urozmaicić. Tym razem, zamiast panierować mięso, pokaże wam przepis z udziałem pysznego sosu. Łatwy obiad zachwyci waszą rodzinę. Najlepsze jest w nim to,że robi się praktycznie sam.
Wyśmienite kotlety schabowe po francusku
Mięso doprawione sosem z majonezu oraz musztardy i okraszone cebulką oraz serem będzie o niebo smaczniejsze niż panierowane. Przyrządzam je w piekarniku, dzięki czemu nie wychodzi tłuste i ciężkie, a wykonanie nie zajmie wiele czasu. Idealnie smakuje na codzień i od święta. Koniecznie wypróbuj ten przepis w swojej kuchni.
Składniki:
- 600 g schabu
- 2 średnie cebule
- 75 g majonezu
- 20 g musztardy francuskiej
- 50 g ulubionego sera żółtego
- olej rzepakowy
- sól i pieprz w ilości do smaku
Lista składników nie jest długa. Podobnie wygląda wykonanie potrawy. Szczegóły znajdziecie w instrukcji dostępnej w dalszej części artykułu.
Jak zrobić kotlety schabowe po francusku? Łatwy obiad dla całej rodziny
Zaczynam od pocięcia schabu w plastry i rozbicia ich na cienkie kotlety. Mięso oprószam solą oraz pieprzem. Musztardę łączę z majonezem. Cebulę kroję w piórka i posypuję ją dość obficie solą.
Ser żółty ścieram na tarce o większych oczkach. Formę żaroodporną smaruję odrobiną oleju. Na jej dnie układam trochę cebuli. Następnie przenoszę kotlety schabowe.
Smaruję je przygotowanym sosem. Wysypuję resztę cebuli i układam ser. Całość wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piekę przez 60 minut.
Jak podać kotlety schabowe po francusku?
Łatwy obiad z kilku składników świetnie smakuje tuż po przyrządzeniu w towarzystwie prostej surówki i ziemniaków z wody. Sprawdzą się np. colesław z czerwonej kapusty oraz proste purée czosnkowe .
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na łatwy obiad. Oprócz kotletów schabowych możecie podać wybitnego strogonowa bez mięsa . Być może skusi was też pyszna zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym .