Smakosze.pl Przepisy Znajoma podała mi sposób na pieczony boczek. Smakuje jak z wędzarni dzięki prostemu dodatkowi
YouTube/@kuchniamarzenyijarka

Znajoma podała mi sposób na pieczony boczek. Smakuje jak z wędzarni dzięki prostemu dodatkowi

30 sierpnia 2024

Boczek ma wielu wiernych zwolenników. Dzięki temu prostemu przepisowi smakuje jak z wędzarni. Wypróbuj ten patent w swojej kuchni i zachwyć domowników smakiem tak przyrządzonego boczku.

Boczek, czyli coś dla smakoszy

Jeśli nie wyobrażasz sobie diety bez boczku, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Dzięki niemu przyrządzisz rarytas, który będzie smakował każdemu mięsożercy . Ten smak kojarzy się z wędzarnią i bardzo łatwo można go uzyskać. Co potrzebujesz, by to się udało?

Niezbędne są łupiny cebuli, w których należy ugotować boczek. Efekt zachwyci wszystkich smakoszy boczku. Ten mięsny smakołyk zjesz ze smakiem na zimno i na ciepło . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Marzeny i Jarka. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

boczek
YouTube/@kuchniamarzenyijarka
Najgorsze owoce, jakie możesz kupić. Niszczą serce, a Polacy je uwielbiają

Jak zrobić boczek gotowany w łupinach cebuli?

Składniki:

  • 1 ½ kg surowego boczku
  • 3 cebule
  • łupiny z 5 cebul
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 litr wrzącej wody
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie boczku zacznij od pokrojenia cebuli wraz z łupinami na pół. Wrzuć do garnka, dodaj przyprawy, zmiażdżony czosnek i zalej wodą. Dorzuć też łupiny z 5 cebul, a gdy wywar się zagotuje, posól go. Następnie włóż boczek, dolej wody, by boczek był przykryty.

Gotuj boczek na wolnym ogniu pod przykryciem. Co 30 minut obracaj go. Ugotowany boczek wyjmij na talerz. Posyp majerankiem, czosnkiem w proszku i papryką . Boczek zawiń w folię aluminiową i zostaw do całkowitego ostygnięcia.  Potem wstaw do lodówki na co najmniej dobę.

Boczek jak z wędzarni zrobisz w domu

Po upływie tego czasu boczek jest już gotowy do podania. Będzie smakował jako dodatek do pieczywa i ziemniaków. Dzięki gotowaniu w łupinach cebuli mięso zyskuje wyjątkowy smak i aromat. Boczek smakuje tak, jak z wędzarni.

Polecam ten prosty patent na doskonały boczek. Przyda się i cebula i łupiny z niej. Efekt zachwyci każdego mięsożercę. Taki boczek będzie cieszył się na pewno dużym powodzeniem. Pisaliśmy o tym, jak zrobić schab z serkiem topionym. Podawaliśmy też przepis na wyśmienity rosół z kaczki.

boczek
YouTube/@kuchniamarzenyijarka

Źródło: YouTube/@kuchniamarzenyijarka

Zdjęcia: screen YouTube/@kuchniamarzenyijarka

Nie gotuj grzybowej na mięsie. Zupa z przepisu siostry Anastazji jest 100 razy smaczniejsza
Zanurz w jajku i obtocz w bułce. Panierowana cukinia może się schować
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy