Znajoma podała mi sposób na pieczony boczek. Smakuje jak z wędzarni dzięki prostemu dodatkowi
Boczek ma wielu wiernych zwolenników. Dzięki temu prostemu przepisowi smakuje jak z wędzarni. Wypróbuj ten patent w swojej kuchni i zachwyć domowników smakiem tak przyrządzonego boczku.
Boczek, czyli coś dla smakoszy
Jeśli nie wyobrażasz sobie diety bez boczku, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Dzięki niemu przyrządzisz rarytas, który będzie smakował każdemu mięsożercy . Ten smak kojarzy się z wędzarnią i bardzo łatwo można go uzyskać. Co potrzebujesz, by to się udało?
Niezbędne są łupiny cebuli, w których należy ugotować boczek. Efekt zachwyci wszystkich smakoszy boczku. Ten mięsny smakołyk zjesz ze smakiem na zimno i na ciepło . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Marzeny i Jarka. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić boczek gotowany w łupinach cebuli?
Składniki:
- 1 ½ kg surowego boczku
- 3 cebule
- łupiny z 5 cebul
- 10 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka soli
- 1 litr wrzącej wody
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie boczku zacznij od pokrojenia cebuli wraz z łupinami na pół. Wrzuć do garnka, dodaj przyprawy, zmiażdżony czosnek i zalej wodą. Dorzuć też łupiny z 5 cebul, a gdy wywar się zagotuje, posól go. Następnie włóż boczek, dolej wody, by boczek był przykryty.
Gotuj boczek na wolnym ogniu pod przykryciem. Co 30 minut obracaj go. Ugotowany boczek wyjmij na talerz. Posyp majerankiem, czosnkiem w proszku i papryką . Boczek zawiń w folię aluminiową i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Potem wstaw do lodówki na co najmniej dobę.
Boczek jak z wędzarni zrobisz w domu
Po upływie tego czasu boczek jest już gotowy do podania. Będzie smakował jako dodatek do pieczywa i ziemniaków. Dzięki gotowaniu w łupinach cebuli mięso zyskuje wyjątkowy smak i aromat. Boczek smakuje tak, jak z wędzarni.
Polecam ten prosty patent na doskonały boczek. Przyda się i cebula i łupiny z niej. Efekt zachwyci każdego mięsożercę. Taki boczek będzie cieszył się na pewno dużym powodzeniem. Pisaliśmy o tym, jak zrobić schab z serkiem topionym. Podawaliśmy też przepis na wyśmienity rosół z kaczki.
Źródło: YouTube/@kuchniamarzenyijarka
Zdjęcia: screen YouTube/@kuchniamarzenyijarka