Smakosze.pl Przepisy Znany kucharz pokazał, jak robi przepyszną marchewkę z groszkiem. Żadna inna się do niej nie umywa
Screeny z filmu pochodzą z kanału Kocham Gotować na YouTube

Znany kucharz pokazał, jak robi przepyszną marchewkę z groszkiem. Żadna inna się do niej nie umywa

19 lutego 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na pyszny dodatek do obiadu? Koniecznie przygotuj marchewkę z groszkiem według przepisu znanego kucharza. Ogiński warzywa miesza z sosem beszamelowym i wodą po gotowaniu marchewki. Smak zachwyci każdego.

Popularny kucharz zdradził przepis na marchewkę z groszkiem

Piotr Ogiński, popularny kucharz, który prowadzi kanał Kocham Gotować między innymi na YouTube, zdradził niedawno swój przepis na marchewkę z groszkiem do obiadu. Przygotował ją według tradycyjnej receptury.

Znany kucharz na początku ugotował marchewkę, a następnie wymieszał ją z groszkiem i sosem beszamelowym, który przygotował z dodatkiem śmietany. Sos beszamelowy do marchewki z groszkiem, Ogiński połączył z wodą po gotowaniu warzyw. To sekret kremowej konsystencji dodatku do obiadu.

Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Kocham Gotować na YouTube. To właśnie tam znajdziemy wiele ciekawych przepisów i kulinarnych inspiracji. Ogiński wyjaśnia, jak przyrządzić tradycyjne dania w nowej odsłonie.

Nie uwierzysz, dlaczego warto wlać ocet do rosołu. Korzyści są naprawdę ogromne

Przepis na marchewkę z groszkiem

Składniki:

  • 7 marchewek
  • opakowanie mrożonego zielonego groszku
  • 100 ml śmietanki
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • ocet jabłkowy
  • łyżeczka soli
  • 600 ml wody

Jak zrobić dodatek do obiadu jak za dawnych lat?

Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, następnie przełóż do garnka, zalej niedużą ilością wody i dodaj łyżeczkę soli. Marchewkę gotuj do miękkości, następnie przecedź ją i przełóż do miski. Nie wylewaj wody po gotowaniu.

Przygotuj sos: w rondelku rozpuść 2 łyżki masła, dodaj mąkę i mieszając całość chwilę przesmaż. Następnie wlej mleko, śmietankę i mieszaj, aż powstanie jednolity, gęsty sos.

Sos przełóż do garnka z marchewką, dodaj groszek i gotuj kilka minut. Marchewkę z groszkiem dopraw do smaku solą i podaj. Przygotuj wyśmienite buraczki do obiadu od Ewy Wachowicz oraz lekką surówkę z kiszonej kapusty .

marchewka.jpg
canva/SasaJo

Kiedy solić rybę do smażenia? Mistrzowie kuchni nie mają żadnych wątpliwości
Trzymasz olej na blacie? Częsty błąd może Cię wiele kosztować
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy