Smakosze.pl Przepisy Zostało ci mięso i warzywa po rosole? Babcia Henia robi z nich coś pysznego
screen z filmu na kanale YouTube Henia Foks

Zostało ci mięso i warzywa po rosole? Babcia Henia robi z nich coś pysznego

12 maja 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Znowu zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Na szczęście wiemy, jak pomysłowo je wykorzystać. Babcia Henia podpowiedziała nam rewelacyjny przepis na kotlety mielone z tych składników. Ich przyrządzenie, poza wybitnym smakiem, cieszy także oszczędnością.

Kotlety mielone z mięsa i warzyw po rosole to prawdziwy hit

Garnek pełen mięsa i warzyw po rosole niejednemu kucharzowi spędził sen z powiek. Wyrzucić szkoda, a wykorzystać nie wiadomo do czego. Jeśli borykacie się z podobnym problemem, wypróbujcie patent babci Heniu na ekonomiczne kotlety mielone. Tą potrawą zajadać się będą ze smakiem wszyscy domownicy.

Tego składnika nie może zabraknąć w zupie szczawiowej. Koniecznie o nim pamiętaj

Przepis na kotlety mielone z mięsa i warzyw po rosole

Składniki:

  • ½ kg gotowanego mięsa z rosołu (bez kości)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 marchewka z rosołu
  • 1 pietruszka z rosołu
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 kawałek selera z rosołu
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Jak zrobić doskonałe kotlety mielone z mięsa i warzyw po rosole?

Mięso na kotlety mielone obierz z kości . Przepuść je przez maszynkę do mielenia. Warzywa, w tym cebulę oraz czosnek, zetrzyj na grubych oczkach tarki i dołóż do mięsa . Dodaj także mąkę ziemniaczaną i jajko.

Masę na kotlety mielone z mięsa i warzyw z rosołu dopraw do smaku solą i pieprzem . Całość dokładnie wymieszaj. Następnie formuj ze składników niewielkie kotlety mielone .

Na patelni dobrze rozgrzej tłuszcz . Kotlety mielone z mięsa i warzyw z rosołu obtaczaj w bułce tartej i kładź na gorący olej . Smaż na rumiany kolor z obu stron. Przed podaniem odsącz potrawę z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego . Smaczne i zdrowe kotlety możesz zrobić bez użycia dodatkowego tłuszczu . Wiemy, jaki jest najlepszy sposób na odgrzanie uwielbianych kotletów mielonych .

mięso i warzywa z rosołu.png
Canva / margouillatphotos

Źródło: YouTube Henia Foks

Wachowicz ma najlepszy patent na ciasto z rabarbarem. Nie ma opcji, że się nie uda
Takie ryby w sklepach lepiej omijać szerokim łukiem. Tracą wszystko, co najcenniejsze
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy