Smakosze.pl Przepisy Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia
Canva / margouillatphotos

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

28 września 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Pozostałe po gotowaniu wywaru mięso oraz warzywa, stawiają nas czasem w kłopotliwej sytuacji. Szkoda wyrzucać jedzenia, jednak nie zawsze mamy pomysł co z takimi nadprogramowymi składnikami począć. Na pomoc przychodzi przepis na pyszne kotlety z resztek po rosole. Musisz go wypróbować.

Do przygotowania zaskakujących kotletów z resztek po rosole nie potrzeba wielu dodatków. W zasadzie wszystko co potrzebne uzyskaliśmy już po gotowaniu wywaru. Odrobina przypraw i składniki panierki to jedyne, czego potrzeba do przygotowania tego prostego przepisu.

Przepis na odkrywcze kotlety z resztek po rosole

Składniki:

  • mięso drobiowe z gotowania rosołu (ok. 80 dag mięsa z kością)

  • marchew i pietruszka z wywaru

  • 1 świeża cebula

  • 1 jajko

  • 2 łyżki płatków owsianych

  • 1/2 szklanki mleka

  • sól i pieprz do smaku

  • bułka tarta do panierowania kotletów

Jak usmażyć zaskakujące kotlety z resztek po rosole

Ugotowane mięso na kotlety z resztek po rosole oddziel od kości . Jeśli gotujesz rosół na mięsie drobiowym oraz wołowym, możesz użyć obu jego rodzajów . Oddzielone i oczyszczone mięso drobno posiekaj .

Warzywa z gotowania rosołu drobno posiekaj lub zmiel w maszynce . Świeżą cebulę obierz z łupiny a następnie zeszklij na łyżce rozgrzanego oleju. Płatki owsiane rozmocz w mleku, dodaj do nich rozmącone jajko. Odstaw na 5-10 minut .

Połącz wszystkie składniki na kotlety z resztek po rosole . Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj jajko rozmoczone z płatkami i mlekiem. Całość mieszaj za pomocą widelca , starając się, aby rozgnieść warzywa i mięso na możliwie jednolitą pastę .

Z uzyskanej masy uformuj niewielkie kotlety. Każdego opanieruj w bułce tartej . Uzyskane kotlety z resztek po rosole smaż na złoty kolor z obu stron . Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym i podawaj z ulubionymi dodatkami . Pyszny i niedrogi rosół możesz ugotować według tego przepisu . Mięso z rosołu możesz wykorzystać do przygotowania placków ziemniaczanych .

Canva / MarynaVoronova
Canva / MarynaVoronova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy