Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.09.2022 15:38

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie
canva/ma-k

Rosół drobiowy to pomysł na aromatyczny i pożywny obiad, który zachwyci smakiem każdego. Rosół gotowany na udkach kurczaka jest prostym, smacznym i ekonomicznym daniem dla całej rodziny. Rosół podaj z makaronem, grysikiem z kaszy manny lub lanymi kluskami.

Rosół możemy ugotować również w wersji ekonomicznej, czyli na samych udkach kurczaka. Mięso drobiowe z kością doskonale nadaje się do ugotowania aromatycznego rosołu o doskonałym smaku. Sól do rosołu dodajemy pod sam koniec gotowania, nigdy wcześniej, ponieważ wywar straci smak.

Nigdy nie doprawiajmy rosołu kostką rosołową, ponieważ kostka to sama sól i konserwanty. Do rosołu dodajmy świeży lub suszony lubczyk, sól, pieprz i szczyptę kurkumy pod koniec gotowania. Orientalna przyprawa wzmocni aromat i kolor bulionu z kurczaka. Najlepsi kucharze doprawiają rosół wyłącznie naturalnymi produktami.

Rosół drobiowy możemy podać z ugotowanym makaronem jajecznym, grysikiem z kaszy manny lub kluskami lanymi z jajka i mąki. Każdy sposób podania zachwyci domowników rewelacyjnym smakiem. Jeśli mamy więcej czasu, możemy samodzielnie przygotować makaron do rosołu, jest prosty i pyszny.

Przepis na aromatyczny rosół drobiowy, czyli tani obiad dla całej rodziny

Składniki:

  • 4 udka kurczaka

  • 3 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • kawałek selera

  • biała część pora

  • cebula

  • gałązka świeżego lubczyku (może być łyżeczka suszonego)

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • kilka ziaren pieprzu czarnego

  • szczypta kurkumy mielonej

  • sól

  • natka pietruszki do podania

Jak ugotować pożywny rosół z niedrogiego mięsa? Każdy będzie prosił o dokładkę

Mięso włóż do garnka, dodaj liście laurowe, opaloną nad ogniem cebulę, wlej zimną wodę i gotuj na najmniejszym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zdejmij je, dodaj ziele angielskie, pieprz, lubczyk i wszystkie, obrane warzywa.

Garnek przykryj i gotuj przez około 2- 2,5 godziny na najmniejszym ogniu. Pod koniec gotowania dopraw rosół solą, pieprzem, wsyp kurkumę. Rosół oprósz solidną porcją posiekanej natki pietruszki i podaj, smacznego.

Rosół podaj z grysikiem z kaszy manny, lanymi kluskami lub makaronem. W tym artykule poznasz przepis na domowy makaron do rosołu, wszyscy będą zachwyceni. Mięso z rosołu obierz i zamroź, wykorzystasz je później na farsz do pierogów lub pyz z mięsem. Z warzyw zrobisz natomiast przepyszny pasztet na kanapki.

Rosół
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel