Smakosze.pl
Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

canva/ma-k

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

27 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Rosół drobiowy to pomysł na aromatyczny i pożywny obiad, który zachwyci smakiem każdego. Rosół gotowany na udkach kurczaka jest prostym, smacznym i ekonomicznym daniem dla całej rodziny. Rosół podaj z makaronem, grysikiem z kaszy manny lub lanymi kluskami.

Rosół możemy ugotować również w wersji ekonomicznej, czyli na samych udkach kurczaka. Mięso drobiowe z kością doskonale nadaje się do ugotowania aromatycznego rosołu o doskonałym smaku. Sól do rosołu dodajemy pod sam koniec gotowania, nigdy wcześniej, ponieważ wywar straci smak.

Waniliowe naleśniki na maślance

Waniliowe naleśniki na maślance. Puszyste i aromatyczne

CZYTAJ DALEJ

Nigdy nie doprawiajmy rosołu kostką rosołową, ponieważ kostka to sama sól i konserwanty. Do rosołu dodajmy świeży lub suszony lubczyk, sól, pieprz i szczyptę kurkumy pod koniec gotowania. Orientalna przyprawa wzmocni aromat i kolor bulionu z kurczaka. Najlepsi kucharze doprawiają rosół wyłącznie naturalnymi produktami.

Rosół drobiowy możemy podać z ugotowanym makaronem jajecznym, grysikiem z kaszy manny lub kluskami lanymi z jajka i mąki. Każdy sposób podania zachwyci domowników rewelacyjnym smakiem. Jeśli mamy więcej czasu, możemy samodzielnie przygotować makaron do rosołu, jest prosty i pyszny.

Przepis na aromatyczny rosół drobiowy, czyli tani obiad dla całej rodziny

Składniki:

  • 4 udka kurczaka

  • 3 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • kawałek selera

  • biała część pora

  • cebula

  • gałązka świeżego lubczyku (może być łyżeczka suszonego)

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • kilka ziaren pieprzu czarnego

  • szczypta kurkumy mielonej

  • sól

  • natka pietruszki do podania

Jak ugotować pożywny rosół z niedrogiego mięsa? Każdy będzie prosił o dokładkę

Mięso włóż do garnka, dodaj liście laurowe, opaloną nad ogniem cebulę, wlej zimną wodę i gotuj na najmniejszym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zdejmij je, dodaj ziele angielskie, pieprz, lubczyk i wszystkie, obrane warzywa.

Garnek przykryj i gotuj przez około 2- 2,5 godziny na najmniejszym ogniu. Pod koniec gotowania dopraw rosół solą, pieprzem, wsyp kurkumę. Rosół oprósz solidną porcją posiekanej natki pietruszki i podaj, smacznego.

Rosół podaj z grysikiem z kaszy manny, lanymi kluskami lub makaronem. W tym artykule poznasz przepis na domowy makaron do rosołu, wszyscy będą zachwyceni. Mięso z rosołu obierz i zamroź, wykorzystasz je później na farsz do pierogów lub pyz z mięsem. Z warzyw zrobisz natomiast przepyszny pasztet na kanapki.

Rosół

canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >
Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki?

Przepisy

Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki? Od niej zależy elastyczność i smak placków

Czytaj więcej >
Omlet z szynką

Przepisy

Prosty i pożywny omlet z szynką. Doskonały pomysł na szybkie śniadanie

Czytaj więcej >
Paluchy serowe z kaszy kukurydzianej

Przepisy

Paluchy serowe z kaszy kukurydzianej. Aromatyczną przekąskę na mundial przygotujesz w pół godziny

Czytaj więcej >

Przepisy

Chrupiący, pieczony kurczak, czyli pyszny obiad bez wysiłku. Tajemnicą smaku jest aromatyczna marynata

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >