Zostały Ci buraki po świątecznym barszczu? Bosacka zdradziła, jak je wykorzystać
Buraki pozostałe po gotowaniu barszczu czerwonego nie muszą lądować w koszu. Z warzyw można przygotować jeszcze niejedno apetyczne danie. Piernikowe buraki do obiadu czy buraczana tarta? Katarzyna Bosacka przedstawia kilka inspiracji, każdy znajdzie coś dla siebie .
Katarzyna Bosacka, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu z portalu Instagram, podzieliła się sposobem na wykorzystanie buraków z barszczu czerwonego. Dziennikarka znana jest ze swoich licznych publikacji na temat zdrowia oraz odżywiania. Pomaga również zminimalizować ilość wyrzucanego jedzenia. To kwestia, o którą wszyscy powinniśmy zadbać.
Jak przygotować buraki piernikowe z resztek po gotowaniu barszczu czerwonego?
Katarzyna Bosacka zachęca do przerabiania produktów , które zostały po świętach. Można z nich wyczarować jeszcze niejedno pyszne danie . Pomysły dziennikarki są bardzo proste, ale niezwykle apetyczne.
Buraki po gotowaniu barszczu czerwonego w łatwy sposób zmienisz w warzywo obiadowe . Katarzyna Bosacka proponuje aromatyczne buraki piernikowe . Jak je przyrządzić?
Buraki z barszczu czerwonego zetrzyj na tarce . Dodaj do nich przyprawę do piernika i podsmaż całość na patelni . Tak przygotowane buraki wyśmienicie pasować będą do mięsa wieprzowego a także gęsi lub kaczki .
Jakie jeszcze dania można przyrządzić z buraków z barszczu czerwonego?
Resztki po przyrządzaniu barszczy czerwonego lub zakwasu możesz zamienić w elegancką ciepłą przekąskę . Potrzeba do tego zaledwie kilku składników . Już po kilkunastu minutach możemy wystawić na stół pachnącą tartę.
Buraki zetrzyj na tarce . Wymieszaj je z jajkiem i śmietaną kremówką . Możesz dodać do masy ser kozi lub słony ser typu feta . Wylej całość do formy, zapiecz i gotowe .
Grzanki z burakiem i kozim serem również sprawdzą się na rozmaite okazje . Na pieczywo połóż cieniutko pokrojone warzywa po gotowaniu barszczu czerwonego . Grzanki zapiecz z dodatkiem koziego sera. Takie wykwintne kanapeczki możesz udekorować listkami rukoli . Z resztek po gotowaniu barszczu możesz przygotować soczyste kotlety mielone . Sałatka z buraków jest idealnym sposobem na włączenie tych warzyw do swojej diety .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Został Ci bigos ze świąt? Cudownie, wykorzystasz go do sylwestrowych pasztecików
-
Ukochana przekąska Polaków wraca do Biedronki. Podobną zrobisz w pół godziny
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: haps