Smakosze.pl Porady Zostały Ci buraki po świątecznym barszczu? Bosacka zdradziła, jak je wykorzystać
Canva / Photosiber ; Instagram / @katarzynabosacka

Zostały Ci buraki po świątecznym barszczu? Bosacka zdradziła, jak je wykorzystać

29 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Buraki pozostałe po gotowaniu barszczu czerwonego nie muszą lądować w koszu. Z warzyw można przygotować jeszcze niejedno apetyczne danie. Piernikowe buraki do obiadu czy buraczana tarta? Katarzyna Bosacka przedstawia kilka inspiracji, każdy znajdzie coś dla siebie .

Katarzyna Bosacka, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu z portalu Instagram, podzieliła się sposobem na wykorzystanie buraków z barszczu czerwonego. Dziennikarka znana jest ze swoich licznych publikacji na temat zdrowia oraz odżywiania. Pomaga również zminimalizować ilość wyrzucanego jedzenia. To kwestia, o którą wszyscy powinniśmy zadbać.

Jak przygotować buraki piernikowe z resztek po gotowaniu barszczu czerwonego?

Katarzyna Bosacka zachęca do przerabiania produktów , które zostały po świętach. Można z nich wyczarować jeszcze niejedno pyszne danie . Pomysły dziennikarki są bardzo proste, ale niezwykle apetyczne.

Buraki po gotowaniu barszczu czerwonego w łatwy sposób zmienisz w warzywo obiadowe . Katarzyna Bosacka proponuje aromatyczne buraki piernikowe . Jak je przyrządzić?

Buraki z barszczu czerwonego zetrzyj na tarce . Dodaj do nich przyprawę do piernika i podsmaż całość na patelni . Tak przygotowane buraki wyśmienicie pasować będą do mięsa wieprzowego a także gęsi lub kaczki .

Jakie jeszcze dania można przyrządzić z buraków z barszczu czerwonego?

Resztki po przyrządzaniu barszczy czerwonego lub zakwasu możesz zamienić w elegancką ciepłą przekąskę . Potrzeba do tego zaledwie kilku składników . Już po kilkunastu minutach możemy wystawić na stół pachnącą tartę.

Buraki zetrzyj na tarce . Wymieszaj je z jajkiem i śmietaną kremówką . Możesz dodać do masy ser kozi lub słony ser typu feta . Wylej całość do formy, zapiecz i gotowe .

Grzanki z burakiem i kozim serem również sprawdzą się na rozmaite okazje . Na pieczywo połóż cieniutko pokrojone warzywa po gotowaniu barszczu czerwonego . Grzanki zapiecz z dodatkiem koziego sera. Takie wykwintne kanapeczki możesz udekorować listkami rukoli . Z resztek po gotowaniu barszczu możesz przygotować soczyste kotlety mielone . Sałatka z buraków jest idealnym sposobem na włączenie tych warzyw do swojej diety .

Canva / Julie Cozlenco / 500px
Canva / Julie Cozlenco / 500px

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy