Strzelczyk przypomniał przepis na zapomniany hit PRL-u. Młodzi praktycznie go nie znają
Zraziki wołowe były popularną w czasach PRL-u potrawą mięsną. Tomasz Strzelczyk zaproponował swoją interpretację przysmaku, formując mieloną łopatkę wołową w cieniutkie kotleciki. Podał je z ziemniakami i smażonymi pieczarkami z cebulką. Spróbujcie koniecznie — danie spodoba się całej rodzinie.
Bryzole, czyli zraziki wołowe dawniej przyrządzano z polędwicy. Tomasz Strzelczyk proponuje przygotowanie ich z nieco tańszego mięsa, czyli łopatki. Kucharz mieli je w maszynce i rozpłaszcza przed smażeniem. Znacznie skraca w ten sposób czas przygotowania rarytasu — kiedyś polędwicę krojono w cieniutkie plasterki. Zobaczcie, jak prosto można zrobić pyszny obiad.
Przepis na bryzole, czyli wołowe zraziki
Składniki:
-
600 g łopatki wołowej
-
1 jajo
-
300 g pieczarek
-
1 duża cebula
-
400-500 g ugotowanych ziemniaków, ciepłych
-
mąka pszenna do oprószania
-
olej rzepakowy do smażenia
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić zraziki wołowe? Patent Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych
Mięso kroimy na niewielkie kawałki i mielimy je w maszynce. Dodajemy nieco soli i pieprzu oraz jajo. Wyrabiamy całość. Pieczarki oczyszczamy i kroimy je na mniejsze kawałki np. na połówki, jeśli nie są bardzo duże.
Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie rumienimy grzyby. Następnie wrzucamy cebulę i smażymy na większym ogniu. Solimy całość, a gdy cebula zmięknie, przenosimy zawartość patelni do miski.
Delikatnie oprószamy mąką papier do pieczenia, a na nim układamy uformowane z mięsa kulki. Posypujemy odrobiną mąki pszennej, po czym spłaszczamy dłonią na cienkie placuszki.
Przenosimy je na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smażymy po pół minuty z każdej strony. Zraziki układamy na talerzach wraz z tłuczonymi ziemniakami i ponownie ogrzaną cebulką z pieczarkami. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania obiadowe. Wypróbujcie śląską roladę oraz prostą, lecz smaczną karkówkę pieczoną z cebulą . Rodzina będzie zachwycona i zje ze smakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co dodać do rosołu, by miał lepszy smak? Wachowicz zaskakuje wszystkich 1 składnikiem
-
Jak zrobić masło ziołowe? Doskonały dodatek do pieczywa, mięs i ryb
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA