Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zrezygnuj z białego cukru i zastąp go tym składnikiem. Trudno uwierzyć, ile możesz zyskać
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 07.08.2024 15:08

Zrezygnuj z białego cukru i zastąp go tym składnikiem. Trudno uwierzyć, ile możesz zyskać

daktyle
Fot. Canva/bdspnimage

Cukru jemy stanowczo zbyt dużo. Jest on w niemal każdy produkcie spożywczym. Jednak już teraz biały cukier warto zamienić na coś zdrowszego i tak bardzo pysznego. Podpowiadamy czym zastąpić cukier w diecie, by wyszło nam to na zdrowie. 

Zbyt dużo cukru w naszej diecie

Cukier szkodzi zdrowiu. Wszyscy o tym wiemy, ale jednocześnie trudno nam zrezygnować ze słodkiego smaku. Cukier znajdziemy w słodyczach, ale też w jogurtach, sosach, keczupie, czy płatkach śniadaniowych. Gotowe posiłki są nim nasycone, a napoje gazowane to istna bomba kaloryczna wypełniona między innymi cukrem.

Dlatego dietetycy i eksperci od żywienia biją na alarm. Cukier musimy ograniczyć, by zachować zdrowie. Nadmiar cukru prowadzi do miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Czym zastąpić cukier? Przecież tak trudno zrezygnować nam z tego uzależniającego wręcz smaku? Istnieje smaczna i zdrowa alternatywa.

daktyle
Fot. Canva/olvas
Zastąpiłem ziemniaki w ogórkowej tym warzywem. Wszyscy pukali się w głowę, a potem błagali o dokładki

Sięgnij po daktyle

Cukier warto zastąpić daktylami. Te pyszne i zdrowe owoce uprawiane są na Bliskim Wschodzie, w Afryce Północnej i w południowo- zachodniej części Stanów Zjednoczonych. Owoce o wyjątkowym smaku z powodzeniem zastąpią słodycze i cukier w naszej diecie. Daktyle charakteryzuje mięsista konsystencja, która rozpływa się w ustach.

Te smaczne owoce naszpikowane są witaminami i minerałami. Zawierają dużo potasu, błonnika i magnezu, miedzi oraz manganu. Dużo w nich witamin z grupy B i przeciwutleniaczy. Daktyle zawierają dużo cukrów prostych, dlatego szybko dostarczą nam energii. Obecność przeciwutleniaczy w tych owocach zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, chorób układu krążenia i cukrzycy.

Jedz daktyle dla zdrowia i smaku

Jedzenie daktyli korzystnie wpłynie na nasz układ pokarmowy i funkcjonowanie mózgu. Dzięki nim poprawi się nasza pamięć , koncentracja i zdolność uczenia się. Warto wiedzieć, że te pyszne owoce są bogate w cukry proste, które nie wymagają trawienia. Od razu są wchłaniane przez organizm i wpływają na mięśnie oraz kości.

Daktyle możemy spożywać pod różnymi postaciami. Najbardziej popularne są te suszone. Można też sięgnąć po daktyle świeże lub zrobić z nich pyszną słodką pastę. Każdy znajdzie postać, która najbardziej mu pasuje.

Daktyle doskonale też działają na skórę, włosy i paznokci. Skóra staje się promienna, zachowuje młody wygląd, a włosy nie wypadają. Te owoce oraz syrop daktylowy wykorzystujmy jako zamienni białego cukru. Warto wybierać surowe owoce, bo te suszone mają sporo kalorii. Pisaliśmy o tym, jak Katarzyna Bosacka oceniła chleb. Teraz wszystkich przed tym ostrzega. . Podawaliśmy przepis na smaczną marynowaną cukinię. 

daktyle
Fot. Canva/Shivam Sarphale

Źródło: zdrowie.interia.pl

Tagi: Owoce Cukier