Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zupa jarzynowa - jakie przyprawy sprawdzą się najlepiej?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.02.2022 01:00

Zupa jarzynowa - jakie przyprawy sprawdzą się najlepiej?

Zupa jarzynowa - jakie przyprawy sprawdzą się najlepiej?
canva/YelenaYemchuk

Zupa jarzynowa jest lekką, kolorową, wiosenną zupą, którą ugotujesz z dodatkiem każdych warzyw. Zupa jest prawdziwą bombą witaminową i jest bardzo aromatyczna, a dobrze doprawiona smakuje rewelacyjnie. Sprawdź, jakie przyprawy sprawdzą się najlepiej w zupie jarzynowej.

Zupa jarzynowa to zupa idealna na zrobienie porządku w lodówce, wykorzystasz do niej każde warzywo- np. włoszczyznę rosołową, pomidory, paprykę, kalafior, fasolę, brokuły. Z doświadczenia wiem, że najsmaczniejsza jarzynowa wychodzi z totalnego miksu warzyw.

Zupę jarzynową ugotujesz na samych warzywach lub udku drobiowym, wszystko zależy od tego, na jaką wersję zupy masz ochotę. Danie możesz zabielić lub podać bez śmietany, oprószyć koperkiem lub natką pietruszki, wszystko zależy od preferencji smakowych.

W zupie warzywnej bardzo ważną rolę odgrywają również przyprawy. Zupę ugotujesz w wersji tradycyjnej lub korzennej- jest bardziej aromatyczna i dodatkowo rozgrzewa. Sprawdź, jakie przyprawy warto dodać do zupy jarzynowej.

W tym artykule poznasz sekret idealnego rosołu, na jakim mięsie go ugotować, jakie warzywa dodać i czym doprawić, żeby wyszedł doskonale.

Zupa jarzynowa -jakie przyprawy sprawdzą się najlepiej?

Tradycyjną zupę jarzynową ugotujesz z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, lubczyku, w tym połączeniu dobrze sprawdzi się również gałka muszkatołowa, która doda lekkiej ostrości. Nie zapomnij również o soli i pieprzu.

Przyprawy

Źródło zdjęcia: canva/Shantanu Pal Jeśli masz ochotę na zupę jarzynową w jeszcze bardziej aromatycznym wydaniu i z orientalną nutą, do wywaru dodaj większą szczyptę kminku i kardamonu, a także mały kawałek laski cynamonu (około 2 cm) i 8-10 goździków. Zupa w korzennej wersji mocno rozgrzewa, jest więc idealna na obiad w chłodne, jesienne i zimowe dni.

Tagi: Obiad Danie Zupa