Zupa kalafiorowa z curry. Aromatyczny i wyrazisty w smaku wiosenny obiad
Masz ochotę na aromatyczny i wyrazisty w smaku wiosenny obiad? Przygotuj zupę kalafiorową z curry. Wystarczy łyżeczka tej przyprawy, a zupa zyska niezwykły smak, zapach i kolor. Będzie też doskonałą odmianą od tradycyjnej pomidorowej, ogórkowej czy krupniku.
Choć nie ma lata, bez problemu kupisz kalafiora świeżego lub mrożonego. A na jego bazie ugotujesz lekką i smaczną zupę. Jeśli wolisz wyraźniejsze smaki, dodaj do niej trochę przyprawy curry. Przeplatające się w niej smaki ostre i korzenne, dodadzą zupie kalafiorowej charakteru i wyjątkowości.
Zupa kalafiorowa z curry. Aromatyczny i wyrazisty w smaku obiad
Składniki:
-
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
-
4 ziemniaki
-
kawałek pora
-
pół kalafiora
-
2 marchewki
-
1 łyżka oliwy
-
1 łyżeczka przyprawy curry
-
gałka muszkatołowa
-
sok z cytryny
-
sól, pieprz
-
koperek
Przygotowanie zupy kalafiorowej
Bulion wlej do garnka, podgrzej. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Dodaj do bulionu, gotuj na małym ogniu.
Por oczyść, pokrój w plastry. Kalafior oczyść, podziel na małe różyczki. Marchewki obierz, pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej por, kalafior i marchewkę. Warzywa dodaj do bulionu, gotuj całość, aż warzywa będą miękkie.
Do zupy dodaj curry, a także do smaku trochę gałki muszkatołowej i soku z cytryny. Zupę dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.
Jeśli szukasz innych pomysłów na warzywne zupy, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. recepturę na zupę z pora , a także na zupę z rzodkwi .
Źródło zdjęcia: canva/stevepb z Pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Baskijski sernik z ciasteczkowym spodem od Ewy Wachowicz. Wychodzi idealnie za każdym razem
-
Babka ziemniaczana Karola Okrasy. Idealna na wielkanocny tani obiad
-
Jak szybko obrać cebulę? Mamy niezawodny trick, już zawsze będziesz tak robić
Źródło: wysmakowane