Zupa ogonowa z makaronem
Zupa ogonowa z makaronem jest niezwykle pożywną i esencjonalną zupą, idealną na obiad w chłodne, zimowe dni. Zupa gotowana na wywarze wołowym z mięsem, warzywami i bogactwem przypraw zachwyci wszystkich domowników i błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na zupę ogonową z makaronem.
Zupa ogonowa jest tradycyjną zupą, którą doskonale pamiętamy z dzieciństwa. Zupa jest aromatyczna, mięsna i doskonale doprawiona. Zupę ogonową ugotuj na bulionie wołowym , przygotowanym najlepiej kilka godzin wcześniej. Możesz wykorzystać również rosół wołowy z poprzedniego dnia.
Zupa ogonowa jest zupą, której gotowanie musisz rozłożyć na dwa dni. Wołowe ogony i aromatyczny bulion z warzywami smakuje najlepiej, kiedy dasz mu czas. Zupę dokończ na drugi dzień, dodając koncentrat, przyprawy i makaron. Zupę koniecznie oprósz posiekaną natką pietruszki.
Wołowina to nie tylko doskonała zupa i rosół. To również wiele innych, pysznych dań. Przygotuj również steka wołowego z pieprzem , idealnego na pożywny obiad.
Przepis na zupę ogonową z makaronem
Składniki:
-
1 kg ogonów wołowych
-
1,5 l bulionu wołowego
-
2 marchewki
-
2 korzenie pietruszki
-
kawałek selera
-
2 gałązki selera naciowego
-
cebula
-
3 ząbki czosnku
-
kilka suszonych grzybów
-
makaron
-
2 łyżki przecieru pomidorowego
-
100 ml wina czerwonego wytrawnego
-
2 liście laurowe
-
szczypta papryki słodkiej, kminku, tymianku
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
sól, pieprz
-
oliwa z oliwek
Jak przygotować zupę ogonową z makaronem?
Na patelni rozgrzej oliwę, następnie dodaj mięso i smaż, aż ogony się zarumienią, wyjmij z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklij posiekany czosnek i cebulę, wlej wino i duś przez 5 minut.
Na patelnię dodaj pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i seler i smaż przez 5-6 minut. Bulion wlej do większego garnka, dodaj liście laurowe, suszone grzyby, przyprawy, mięso i warzywa i gotuj 1,5 godziny na wolnym ogniu od momentu zagotowania.
Zupę odstaw do przestygnięcia, następnie wstaw ją do lodówki na całą noc. Następnego dnia zdejmij z wierzchu zimny tłuszcz i ponownie zagotuj. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku, następnie wsyp makaron i gotuj, aż zmięknie, oprósz natką pietruszki.
Smacznego.