Zupa pomidorowa z bazylią i grzankami serowymi
pixabay.com

Zupa pomidorowa z bazylią i grzankami serowymi

Pomidory, trochę bazylii, wywar z warzyw, cebula i przyprawy. Z tych składników powstaje zupa pyszna, bardzo aromatyczna i w dodatku szybka w przygotowaniu. Świetnie będą pasować do niej grzanki serowe.

Zupa pomidorowa z bazylią nie będzie wymagała długiego gotowania, by osiągnąć głęboki smak pomidorów. Osiągniemy to dzięki dodatkowi koncentratu pomidorowego. Używając grzanek serowych jako dodatku, będziemy mogli zużyć na ich przygotowanie czerstwe pieczywo i tym samym nie zmarnować go.

Dodatkowo, ze względu na swoją kremową konsystencję, zupa pomidorowa z bazylią będzie bardzo smakowała dzieciom, które dodatkowo docenią możliwość maczania grzanek w pysznym kremie.

Zupa pomidorowa: składniki

  • 2 puszki pomidorów bez skóry
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • szczypta cukru
  • 5 łyżek oleju
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

Zupa pomidorowa: przygotowanie

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy ją na rozgrzany na patelni olej i smażymy na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Możemy dodać szczyptę soli na patelnię, dzięki temu cebula nie przypali się na brzegach.

Dodajemy na patelnię pokrojony w cienkie plasterki czosnek i smażymy dalej, aż zacznie wydzielać on charakterystyczny aromat i nabierze lekko złotej barwy. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz suszoną bazylię i smażymy całość przez minutę.

W następnej kolejności dodajemy pomidory z puszki. Jeżeli używamy całych pomidorów, to rozdrabniamy je przy pomocy drewnianej łyżki lub szpatułki. Smażymy kolejną minutę.

Przekładamy pomidorowo-bazyliową mieszankę do średniego garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy przez około 5 minut. Za pomocą ręcznego blendera miksujemy całość na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Jaki jest najlepszy sposób na krojenie świeżej bazylii w eleganckie paski? Opłukane liście układamy jeden na drugim, zwijamy je w rulon i kroimy cienko. Posypujemy nimi podaną w miskach lub talerzach zupę.

A co z grzankami serowymi? Najlepiej przygotować je wcześniej i wstawić do pieczenia tuż przed rozpoczęciem przygotowywania zupy pomidorowej. Grzanki tak przygotowane są na tyle smaczne, że nadadzą się również do innych zup o konsystencji kremu.

Grzanki serowe: składniki

  • 1 czerstwa bagietka lub inne pieczywo
  • 3 ząbki czosnku
  • ulubiony żółty ser
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz

Grzanki serowe: przygotowanie w piekarniku

Bagietki kroimy na ukośne kawałki (podobnie, jak do francuskiej zupy cebulowej). Następnie każdy kawałek skrapiamy oliwą, nacieramy czosnkiem i solimy.

Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i układamy na każdym kawałku pieczywa. Ilość sera na pojedynczej grzance zależy od naszego upodobania.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Pieczywo posypane serem układamy na blaszce i wstawiamy na środkowy poziom piekarnika. Idealnie byłoby użycie kratki lub grilla, bo wtedy grzanki będą rumieniły się także od spodu. Pieczemy do momentu, aż grzanki zaczną się rumienić, a na serze pojawią się bąbelki, czyli. ok. 10-15 minut.

Wyciągamy grzanki, posypujemy ziołami prowansalskimi i od razu podajemy.

Grzanki serowe: przygotowanie na patelni

Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Pieczywo kroimy w kostkę i smażymy na średnim ogniu aż nabiorą złotego koloru i staną się chrupiące na brzegach.

Posypujemy je ziołami startym na drobnej tarce serem (możemy też użyć startego już sera, np. parmezanu lub Grana Padano). Mieszamy tak, aby ser pokrył każdą grzankę.

Grzanki serowe dodajemy do zupy przed samym podaniem.

Zupa pomidorowa z bazylią i grzankami serowymi: porady

Do zupy pomidorowej z grzankami można dodać także małe kulki sera mozzarella lub zabielić ją niewielką porcją śmietany.

Zioła prowansalskie w przepisie na grzanki serowe można zastąpić oregano lub tymiankiem. Można też podawać grzanki bez ziół.

Zupa pomidorowa z bazylią i grzankami serowymi jest dosyć łagodna w smaku, ale wielbiciele ostrych przypraw mogą w niej użyć nieco ostrej papryki lub pieprzu cayenne.

Następny artykuł