Zupa porowo-ziemniaczana z kurczakiem
Zacznijmy od podstaw
Kilkanaście składników oraz mięso i obiad (lub chociaż jego pierwsza część) gotowy. Tak w skrócie można określić najprostszy przepis na zupę porowo-ziemniaczaną.
SKŁADNIKI
2 udka kurczaka bez kości i skóry500 g pora1 cebula2 łodygi selera naciowego50 g masła1 litr bulionu drobiowego lub rosołu500 g ziemniakówtymianek, ziele angielskie (2 kulki) 2 liście laurowe100 ml śmietanki 18% do zup i sosów
PRYGOTOWANIE
Uprzednio oczyszczone mięso pokrój na małe kawałki. Przekrój pora na dwie części – białą i zieloną. Dokładnie je umyj z piasku i wszelkich zanieczyszczeń. Jeśli są jakieś zwiędłe czy czarne części wyrzuć je. Obie części pora drobno poszatkuj. Selera naciowego pokrój w plasterki, a cebulę pokrój w drobną kostkę. W głębokim garnku rozpuść masło, dodaj cebulę i zieloną pora oraz seler. Mieszaj wszystko, aby nic się nie przypaliło. Warzywa muszą zmięknąć. Obierz ziemniaki i pokrój je w małą kostkę. Wlej do garnka bulion. Wszystko zagotuj. Przykryj garnek i gotuj około 15 min, aby ziemniaki zmiękły. Po tym czasie wyłów z bulionu 2 chochle ziemniaków i odstaw – później się przydadzą. Teraz zmiksuj zupę pozostałą w garnku. Powstały krem warzywny zagotuj z dodatkiem ziół, pozostałym porem oraz kawałkami kurczaka. Gotuj całość około 15-20 min, aby kurczak zmiękł. Teraz dodaj pozostałe ziemniaki i pora. Odstaw i delikatnie dodawaj śmietanę.
undefined
Gdy jest za mało mięsa
Co Ty na to, gdyby do zupy porowo-ziemniaczanej obok kurczaka dodać boczku? Brzmi smakowicie, prawda? Ta rozgrzewająca, gęsta zupa jest idealna na jesień i zimę. Niewyszukana, ale podbije kubki smakowe niejednej osoby.
SKŁADNIKI
1 łyżka masła2 ząbki czosnku1 cebula250 g boczku2 duże pory2 łyżki mąkilitr bulionu800 g ziemniaków200 g piersi z kurczaka20 g śmietany kremówki
PRZYGOTOWANIEPosiekaj cebulę oraz czosnek i w dużym garnku smaż około 5 min. Dodaj pokrojony w kostkę boczek oraz pory i duś około 3 minut cały czas mieszając. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Pierś z umyj i osusz oraz oczyść z błon, także ją pokrój. W małej misce wymieszaj mąkę z odrobiną bulionu, aby powstała gęsta pasta. Dodaj ją do garnka i mieszaj. Po około 2 minutach wlej pozostały bulion, dodaj ziemniaki oraz kurczaka. Gotuj wszystko około 25-30 min, aż ziemniaki i kurczak będą miękkie. Zmniejsz ogień i dodaj śmietanę, delikatnie wymieszaj, aby się nie zważyła. Przelej zupę do głębokich talerzy i podawaj z pietruszką.
undefined
Zupa porowo-ziemniaczana z serkiem topionym
Ten przepis nie należy może do najzdrowszych, ale tu liczy się niepowtarzalny smak. Konsystencja zupy będzie aksamitna i niepowtarzalna.
SKŁADNIKI
700 g ziemniaków150 g piersi z kurczaka1 duży por3 ziela angielskie2 liście laurowelitr bulionu warzywnego1 łyżka masła150 g serka topionego śmietankowegoprzyprawy do smaku według uznania1/2 pęczka grubego szczypioru
PRZYGOTOWANIE
Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Pora przekrój na pół oraz wzdłuż i oczyść z piasku. Oderwij też zewnętrzne liście. Pokrój go w plasterki. Piersi z kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Do garnka przelej bulion i dodaj ziemniaki, pierś z kurczaka, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj wszystko, aż ziemniaki i mięso będą miękkie. Na maśle zeszklij pora. Uważaj, żeby go nie przypalić. Dodaj pora do gotującej się zupy oraz pokrojony w kostkę serek topiony. Zmniejsz ogień i tak długo mieszaj, aż serek się roztopi. Gotową zupę rozlej do misek i posyp posiekanym szczypiorkiem.
undefined
Jeśli nie masz czasu gotować dwudaniowych obiadów, to zupa porowo-ziemniaczana z kurczakiem wydaje się być idealnym rozwiązaniem. Na długo zaspokoi głód. Można jej przygotować więcej i zamrozić na później.