Smakosze.pl
Żurek wegetariański

pixabay.com

Żurek wegetariański - wielkanocna potrawa dla wegetarian i nie tylko

9 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Żurek zdecydowanie wyróżnia się smakiem na tle innych zup. Jest nieco kwaskowy z wyraźnie wyczuwalnym aromatem majeranku. Mimo że przede wszystkim kojarzy nam się z Wielkanocą, jemy go nie tylko w święta, bo ten smak jest zbyt dobry, by doświadczać go tylko raz w roku! :) Mimo że żurek jednoznacznie kojarzymy też z posmakiem wędzonki i białej kiełbasy, żurek wegetariański potrafi być tak samo smaczny!

Skąd pochodzi żurek?

Żurek to specjalność kuchni staropolskiej, ale znany jest też w kuchni czeskiej czy słowackiej. Sama nazwa pochodzi od słowa sūr, co z niemieckiego oznacza “kwaśny”. Przepisy na żur różnią się regionalnie. W niektórych miejscach np. żurek podaje się z ziemniakami okraszonymi słoniną, w innych tylko z jajkiem i kiełbasą. 

Czym się różni żurek od barszczu białego?

Wciąż istnieją niejasności co do tego, czym różni się żurek od barszczu białego. Niejasności te w dużej mierze wynikają z regionalnego nazewnictwa. Powszechnie przyjmuje się jednak, że żurek powinien być przygotowany na zakwasie z mąki żytniej, natomiast barszcz biały na zakwasie pszennym.

Dzięki temu barszcz biały jest nieco delikatniejszy w smaku, żurek natomiast przez wyrazisty smak doprawia się znacznie mocniej i jest bardziej aromatyczny. Powszechnie żurek powinien też być gotowany na wędzonce, barszcz natomiast przyrządzony może być wyłącznie na warzywach. 

Jak przygotować żurek wegetariański?

składniki:

  • 1 cały zestaw włoszczyzny

  • 3 ząbki czosnku

  • 5 grzybów suszonych

  • pęczek natki pietruszki

  • 250 ml zakwasu na żur

  • 1 łyżeczka zmielonego chrzanu

  • 100 g śmietany 18%

  • 1,5 łyżki oleju lub masła roślinnego

  • 5 kulek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, majeranek

  • pieprz, sól

przygotowanie:

  • Całą włoszczyznę dokładnie umyć, obrać i rozdzielić na mniejsze kawałki. Następnie włożyć warzywa do garnka, zalać około 2l wody i zagotować.

  • Do wody dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól, czosnek oraz suszone grzyby i gotować nadal pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 1h. Pod koniec gotowania dodać pęczek natki. Następnie przecedzić wywar i pozostawić go w garnku.

  • Wywar ponownie postawić na palnik, dodać do niego pieprz, majeranek i czosnek oraz dolać olej.

  • Ugotować 4 jajka.

  • Z butelki z zakwasem odlać 250 ml i dolać do gotującego się wywaru. Gotować przez kilka minut na małym ogniu.

  • Wyłączyć palnik, na którym gotuje się żurek, dodać do niego 1 łyżeczkę chrzanu ze słoika.

  • Powoli dodawać też śmietanę, cały czas mieszając.

  • Na talerz wyciągnąć przekrojone na pół jajka, pokroić na grube plasterki marchewkę, która początkowo gotowała się w wywarze i również włożyć ją na talerz. Następnie zalać żurkiem.

Do żurku, by był bardziej sycący, można dodać też tofu, wystarczy tylko pokroić je w kostkę. 

Jeśli natomiast zależy Ci, aby żurek był nie tylko wegetariański, ale i wegański, zamiast śmietany odzwierzęcej, użyj śmietany roślinnej oraz zrezygnuj z dodawania jajek. Zamiast tego możesz pokroić w kostkę ziemniaki i podsmażyć je na patelni, na pewno nie zawiedziesz się smakiem.

Jeśli jednak jesteś przyzwyczajona do mięsnego posmaku w żurku, możesz skorzystać z dostępnych produktów wegetariańskich przypominających mięsne. Zamiast prawdziwej białej kiełbasy, spróbuj skorzystać z roślinnych kiełbasek, które teraz dostępne są w niemal wszystkich większych sklepach. Dodatkowo by nadać żurkowi nieco wędzonego smaku, możesz do gotującego się wywaru dodać podsmażonej cebulki, gwarantuję, że pasuje świetnie!

Jak przygotować własny zakwas?

Jeśli nie chcesz używać gotowego zakwasu, możesz przyrządzić go własnoręcznie w domu. Należy jednak pamiętać, że jest to proces wymagający czasu i nie należy zostawiać go na ostatnią chwilę.

Zakwas na żurek składniki:

  • mąka żytnia

  • letnia woda

  • 4 ząbki czosnku

Zakwas na żurek przygotowanie:

  • Do szklanego lub kamiennego naczynia, w którym kisić się będzie żur, wsypać 0,5 szklanki mąki i dolać 1 szklankę wody. Następnie wymieszać do uzyskania zupełnie gładkiej masy.

  • Odstawić naczynie w ciepłe miejsce, niezakręcone, ale zabezpieczone np. gazą przed dostaniem się do wewnątrz owadów.

  • Zawartość mieszać raz dziennie, do pojawienia się na powierzchni pęcherzyków powietrza. Powinno to trwać od 2-4 dni.

  • Odlać gęstą zawiesinę z górnej części naczynia i dodać do niego szklankę mąki i pół szklanki wody. Następnie obrać czosnek i dodać go do naczynia. Zostawić zaczyn na kolejne 2 dni. 

undefinedundefinedundefinedundefined

Marciszyn Iga

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ekspresowo przygotować lane faworki?

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyśmienita sałatka jarzynowa według przepisu Magdy Gessler

Czytaj więcej >
flaczki z boczniaka

Przepisy

Delikatne, bezmięsne flaczki z boczniakow

Czytaj więcej >