Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto bez pieczenia z 4 składników za 10 złotych. Prosty i tani deser
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.08.2022 15:01

Ciasto bez pieczenia z 4 składników za 10 złotych. Prosty i tani deser

Ciasto bez pieczenia z 4 składników za 10 złotych. Prosty i tani deser
canva/Al Gonzalez

Ciasto bez pieczenia z 4 składników przygotujesz błyskawicznie, będzie maślane, budyniowe i pełne smaku. Do ciasta możesz przygotować również domową polewę czekoladową, która urozmaici resztę składników. Ciasto bez pieczenia jest proste i pyszne.

Przepisy na ciasta bez pieczenia są totalnym hitem wszystkich stron kulinarnych. Nic dziwnego, ciasta zrobimy z kilku prostych składników, bez pieczenia, bez biszkoptu. Ciasto bez pieczenia z 4 składników to ciasto wyjątkowo szybkie i tanie. Za 10 złotych zrobisz deser dla całej rodziny.

Do przygotowania ciasta bez pieczenia z 4 składników potrzebujesz maślanych herbatników, kostki margaryny, mleka i trzech opakowań budyniu wanilinowego z cukrem. Do ciasta polecam przygotować również polewę czekoladową z gorzkiej czekolady i śmietany kremówki, która nadaje fenomenalny smak i sprawia, że ciasto wygląda bardzo apetycznie.

Ciasto bez pieczenia z 4 składników jest jednym z tych ciast, które można jeść niemal codziennie. Jest szybkie, smaczne, a polane polewą z czekolady deserowej smakuje obłędnie. Jeśli masz ochotę na ciasto budyniowe, pomiń polewę w przepisie, wtedy będzie lżejsze i bardzo waniliowe.

Ciasto bez pieczenia z czterech składników. Jest tanie, proste i pyszne

Składniki:

  • 2 opakowania herbatników

  • kostka masła lub margaryny

  • 3 budynie wanilinowe z cukrem

  • 1 l mleka

Składniki na polewę czekoladową (opcjonalnie):

  • tabliczka czekolady deserowej + kilka kostek do starcia na wiórki do posypania

  • 100 ml śmietanki kremówki

Jak przygotować proste, tanie i szybkie ciasto bez pieczenia? Będzie wyśmienitym dodatkiem do kawy

Przygotuj masę budyniową: w szklance zimnego mleka rozpuść budynie wanilinowe. Resztę mleka zagotuj, następnie dodaj budynie i gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje, odstaw.

Gdy budyń będzie zimny, wymieszaj mikserem masło lub margarynę i stopniowo dodawaj masę budyniową. Formę wyłóż papierem do pieczenia, poukładaj herbatniki, wyłóż połowę kremu budyniowego, przykryj herbatnikami.

Na herbatniki wyłóż resztę kremu, na wierzch poukładaj maślanymi ciastkami. Wstaw do lodówki, w tym czasie przygotuj polewę: tabliczkę czekolady pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej, dodając słodką śmietankę, mieszaj, aż powstanie gęsta polewa.

Przestudzoną polewę rozprowadź po całym cieście, oprósz startą czekoladą i ponownie wstaw do lodówki na godzinę, żeby ciasto stężało, smacznego.

Pomysł na równie smaczne i proste ciasto bez pieczenia? Przygotuj włoskie tiramisu oraz ciasto migdałowe przepisu siostry Anastazji, są lekkie i pyszne.

Maślane herbatniki do ciasta bez pieczenia
canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: