Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Dlaczego warto skusić się na flądrę bałtycką?
Adam Moskal
Adam Moskal 16.06.2021 02:00

Dlaczego warto skusić się na flądrę bałtycką?

Projekt bez tytułu (29)
Anna Grigorjeva, Getty Images

Flądra bałtycka jest jedną z ryb o niepokojącym wyglądzie, przez który mnóstwo osób unika jej i odmawia zjedzenia. Popełniają tym samym ogromny błąd, gdyż jest wyjątkowo wartościowa pod względem substancji odżywczych, takich jak kwasy omega-3 czy dobrze przyswajalne białko. Flądra to także źródło doskonałego smaku.

Flądra bałtycka ma niecodzienną budowę ciała, wszak jej oczy, w przeciwieństwie do wielu innych ryb, są po jednej stronie ciała. W taki sposób ryby te są w stanie obserwować okolicę, wypatrując małych skorupiaków,

Mimo nie zachęcającej aparycji, ryba ta jest bardzo ważnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Nie warto więc wzdragać się przed jedzeniem jej, ponieważ jej właściwości prozdrowotne są ogromne.

Flądra bałtycka to cenne źródło kwasów omega-3

Jak wiele innych ryb, tak i we flądrze obecne są kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego układu krwionośnego, w tym serca. Osłabiają objawy stanów zapalnych oraz wspomagają procesy koncentracji.

Co więcej, mięso flądry jest niskokaloryczne i nie dostarcza zbyt wiele złego cholesterolu LDL, dlatego szczególnie ludzie będący na diecie powinni sięgać po nie znacznie częściej. Dużą zaletą jest mnóstwo białka doskonałej jakości.

Wraz z białkami jedzenie ryby dostarcza wiele aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, więc konieczne jest dostarczanie ich z pożywieniem.

Mikroelementy we flądrze

Poza podstawowymi substancjami, ryba ta jest bardzo bogatym źródłem selenu. W 100 gramach jej mięsa jest połowa dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Bierze on udział w wytwarzaniu wielu enzymów, więc jest bardzo kluczowy.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule ostrzegamy przed niebezpieczeństwem, które grozi każdemu z nas podczas jedzenia potraw z grilla. Ten tekst poświęcony został niezwykłemu omletowi Roberta Makłowicza, który dodaje do niego świeże grzyby.

Flądra dostarcza też dużo fosforu, który stanowi budulec kości i zębów, uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych, reguluje pracę serca oraz pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową.

Aby przygotować flądrę w smaczny sposób, wystarczy usmażyć ją na patelni. Przed wrzuceniem na ogień konieczne jest dokładne wysuszenie mięsa - inaczej olej zacznie strzelać, a filet nie usmaży się równomiernie.

Projekt bez tytułu (28)
Flądra

Źródło: Slaviyanka, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ryba