Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Koleżanka zdradziła mi przepis na majonez z gotowanych jaj. Nie wierzyłam, że działa, póki sama nie spróbowałam
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 31.10.2023 18:35

Koleżanka zdradziła mi przepis na majonez z gotowanych jaj. Nie wierzyłam, że działa, póki sama nie spróbowałam

majonez
YouTube/@smacznytv

Majonez jest nieodłącznym składnikiem wielu potraw. Zwykle jednak kupujemy go w sklepach spożywczych. Od kiedy koleżanka pokazała mi przepis na domowy majonez, nie kupuję już gotowych wersji. Zawsze wychodzi, ponieważ przygotowywany jest z gotowanych żółtek jaj.

Majonez pasuje do sałatek i sosów

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez majonezu. Dodajemy go do sałatek, sosów i dipów. Majonez jest też uzupełnieniem kanapek i stanowi dekoracje rozmaitych dań. Jest to produkt kaloryczny, ale może być też dobrym źródłem tłuszczów, które są potrzebne do odpowiedniego funkcjonowania naszego organizmu.

Niestety majonez zawiera też tłuszcze nasycone i cholesterol. Dlatego powinniśmy z umiarem po niego sięgać. Możemy jednak zrobić domowy majonez. Będzie o wiele zdrowszy od tego kupnego. Przepis na majonez, jest wart wypróbowania. 

ugotowane żółtka.jpg
Canva / ppi09
Wsyp to do masy na kotlety mielone i dokładnie wymieszaj. Ten dodatek jest 10 razy lepszy od zwykłej bułki

Jak zrobić majonez?

Składniki:

  • 3 jajka
  • 150 g jogurtu
  • 4 łyżeczki musztardy
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • opcjonalnie:
  • 100 g szynki
  • 40 g ogórków konserwowych

Robienie majonezu zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Jajka obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy z nich żółtka. Te wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jogurt, musztardę i blendujemy. Białek możemy użyć do innego przepisu, w tym nie będą nam potrzebne.

Następnie doprawiamy sola i pieprzem. Ponownie blendujemy. Opcjonalnie możemy dodać drobno pokrojoną szynkę i starte ogórki konserwowe. Te produkty urozmaicą smak naszego majonezu. Po zblendowaniu majonez jest już gotowy.

Do czego podawać majonez?

Tak przyrządzony majonez będzie smacznym dodatkiem do kanapek i wędlin. Jest też ważnym składnikiem sałatek, sosów, mięs, które pieczemy. Majonez dodajemy też do ciasta naleśnikowego i jajek na twardo. Ważne, żeby spożywać go z umiarem. 

Przepis na domowy majonez jest bardzo prosty w wykonaniu. Potrzebujemy żółtek, majonezu, jogurtu i musztardy. Przyda się też sól i pieprz. Wszystkie składniki po zblendowaniu dają pyszny efekt. Taki majonez wato wykorzystać w swojej kuchni. Możemy zrobić z nim surówkę z czerwonej kapusty. Sprawdzi się też doskonale jako marynata do schabu. 

majonez.jpg
Canva / kuppa_rock

Źródło: YouTube/smacznytv