Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety mielone w sosie własnym zaskakują soczystością. Nie ma smaczniejszych

Kotlety mielone w sosie własnym zaskakują soczystością. Nie ma smaczniejszych

Kotlety mielone w sosie własnym zaskakują soczystością
canva/arfo

Delikatne kotlety mielone w sosie są idealnym pomysłem na niedzielny obiad. Wyjątkowo soczyste mięso z pewnością spodoba się wszystkim domownikom. Przygotowanie nie sprawi większe problemu, a wspomnienie smaku pozostanie z wami na długo. Skusicie się?

Proste dania są zazwyczaj najsmaczniejsze. Kotlety mielone w sosie własnym łączą w sobie delikatne i soczyste mięso oraz pełen aromatu sos przygotowany jedynie z bulionu i smaków, które uwolniły się w trakcie smażenia. Mniej skomplikowanej receptury nie da się stworzyć.

Przepis na proste kotlety mielone w sosie

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

  • 1 jajo

  • 1 średnia cebula

  • 20 g bułki tartej lub kaszy manny

  • pół litra bulionu

  • pół szklanki zimnej wody

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekany koperek do podania (opcjonalnie)

  • bułka tarta do panierowania

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak ugotować kotlety mielone w sosie? Znamy prosty przepis na smakowite danie

Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju. Mięso umieszczamy w większej misce. Wbijamy jajo, po czym dodajemy bułkę tartą lub kaszę i przestudzoną zawartość patelni.

Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Wyrabiamy masę i formujemy z niej okrągłe, niezbyt duże kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Obracamy i powtarzamy proces.

Gotowe kotlety przenosimy do większego garnka i zalewamy je bulionem. Doprowadzamy płyn do wrzenia, a następnie gotujemy przez 10 minut. W międzyczasie mąkę rozrabiamy w wodzie. Wlewamy ją stopniowo do garnka, cały czas mieszając.

Podgrzewamy jeszcze przez chwilę, by sos zgęstniał. Na koniec doprawiamy danie solą i pieprzem. Kotlety mielone w sosie są gotowe do podania. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody i mizerią.

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na potrawy z mięsem mielonym. Szczególnie polecamy prosty patent babci Stasi na wyjątkowo soczyste kotlety z piekarnika. Być może spodoba wam się tez znakomita lasagne z patelni Jakuba Kuronia.

Kotlety mielone w sosie własnym są wyśmienite
canva/frog_atelier

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: