Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety z piersi kurczaka w musztardzie. Przepis na pyszny niedzielny obiad

Kotlety z piersi kurczaka w musztardzie. Przepis na pyszny niedzielny obiad

Kotlety z piersi kurczaka w musztardzie
canva/littleny

Kotlety z piersi z kurczaka są szybkim i smacznym pomysłem na niedzielny obiad. Nasmarujcie mięso musztardą, a będzie przyjemnie pikantne i wyjątkowo kruche. Tak dobrych kotletów jeszcze nie jedliście. Koniecznie spróbujcie.

Kotlety z piersi kurczaka przyrządza się na tyle prosto, że warto skusić się na urozmaicenie potrawy. Musztarda sprawdzała się jako dodatek do schabowych i mielonych. Warto ją przetestować w połączeniu z delikatnym mięsem drobiowym. Ten smak z pewnością was zachwyci.

Przepis na smaczne kotlety z piersi kurczaka

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka

  • 5 dużych jaj

  • musztarda sarepska

  • bułka tarta do obtoczenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • smalec do smażenia

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka dzielimy na kotlety. Kawałki mięsa rozbijamy przy pomocy tłuczka i oprószamy je solą oraz pieprzem. Do głębokiego talerza wbijamy jaja i roztrzepujemy je przy pomocy widelca.

W osobnym naczyniu umieszczamy bułkę tartą. Na patelni rozpuszczamy smalec. Każdy z kotletów smarujemy musztardą.

Zanurzamy je w masie jajecznej i obtaczamy w bułce. Smażymy mięso na złoty kolor, trzymając patelnię na niewielkim ogniu. Podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jeżeli chcecie, by mięso było nieco lżejsze, usmażcie kotlety na oleju rzepakowym. To jeden z najlepszych tłuszczy do smażenia.

  • Nic nie stoi na przeszkodzie, by eksperymentować z innymi musztardami. Jeśli chcecie przyrządzić bardziej wyraziste kotlety, sięgnijcie po rosyjską lub francuską. Delikatniejszy smak uzyskacie, decydując się na miodową czy figową.

Pierś z kurczaka idealnie smakuje ze świeżymi warzywami
Pierś z kurczaka idealnie smakuje ze świeżymi warzywami

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram