Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Kucharz pokazał wszystkim jak gotować bób. Mistrzowie kuchni zawsze dodają to do wrzątku
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 22.07.2023 20:16

Kucharz pokazał wszystkim jak gotować bób. Mistrzowie kuchni zawsze dodają to do wrzątku

gotowanie bobu
TikTok/@kucharzmaciej

Sezon na bób zwykle trwa do końca lipca. Warto z niego korzystać i gotować bób. Kucharz zdradził swój sposób na przygotowanie tego smacznego i zdrowego warzywa. Mistrzowie kuchni zawsze do gotowania bobu dodają jeden ważny składnik. Skorzystaj z ich patentu- bób będzie jeszcze lepszy i nie będzie powodował dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Bób- jedz go na zdrowie

Smakiem bobu możemy cieszyć się zwykle do końca lipca. Tyle właśnie trwa sezon na to lubiane warzywo strączkowe. Zwykle gotujemy je i jemy jako przekąskę lub dodajemy do sałatek. Bób jest nie tylko smaczny, ale wyjątkowo zdrowy. Warto przypomnieć, że warzywo to dostarcza nam witaminy A i C.

Oprócz tego bób jest doskonałym źródłem kwasu foliowego i błonnika. Syci i chroni nasze serce przed chorobami, zapobiega anemii, chorobie Parkinsona i obniża poziom cholesterolu. Kucharz Maciej pokazał, jak gotować bób. Ten sposób praktykują mistrzowie kuchni. Trzeba dodać jeden składnik do gotowania bobu.

Stanął przy drodze i zaczął sprzedawać jagody. Nie mieści się w głowie ile zarobił

Ugotuj bób jak mistrzowie kuchni

Składniki:

  • bób
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • woda do gotowania
  • pęczek koperku
  • masło

Bób przepłukujemy wodą, należy go przebrać i zobaczyć, czy nie jest zepsuty. Bób wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy ½ łyżeczki soli. Odkrajamy łodygi z pęczka koperki i wrzucamy to do wody do gotowania bobu. 

Do garnka z wodą i koperkiem dodajemy bób i gotujemy od 7 do 10 minut. Bób odcedzamy i siekamy resztę koperku. Bób wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy posiekany koperek i masło. Smażymy krótko i przekładamy do miski.

Koperek- zapobiega wzdęciom

Bób ma właściwości wzdymające i powoduje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wzdęcia i gazy pojawiają się po zjedzeniu tego warzywa. Jednak mistrzowie kuchni mają sposób, który łagodzi te dolegliwości. 

Sposobem na nie jest dodanie łodyg kopru do gotowania bobu. Wystarczy odciąć część łodyg z pęczku koperku i dorzucić je do wody, w której gotujemy bób. Dodatkowo koperek możemy wykorzystać do podania bobu. Patent kucharza Macieja z użyciem koperku jest smaczny i zdrowy. Warto go wykorzystać w swojej kuchni. Pisaliśmy o sadzeniu bobu. Podawaliśmy przepis siostry Anastazji na bób. 

Źródło: TikTok/@kucharzmaciej