Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 04.12.2023 17:29

Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc

mandarynki
Canva/OleksandrP

Przepadamy za smakiem mandarynek, ale warto wiedzieć, że ich skórki wykorzystamy też w kuchni. Zrobimy z nich doskonały syrop na dolegliwość, która bywa szczególnie uciążliwa w okresie jesienno-zimowym. Naturalny specyfik doda nam zdrowia. 

Skórki mandarynki przydadzą się w kuchni

Mandarynki cenimy za smak i soczystość. Są pełne witamin, a ich jedzenie wspiera naszą odporność. Poprawia też kondycję skóry i pozytywnie wpływa na narząd wzroku. Mandarynki jadamy na surowo, dodajemy do sałatek i ciast. Skórki zwykle lądują w koszu, a można wykorzystać je w kuchni.

Ze skórek mandarynek zrobimy syrop, który łagodzi mokry kaszel. Ten specyfik mogą pić nawet najmłodsi. Wystarczy zmieszać skórki z imbirem oraz cukrem i znakomity syrop jest gotowy. Docenimy jego działanie szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Przeziębienia, a wraz z nimi kaszel utrudniają nam funkcjonowanie. 

skórki mandarynek
Canva/Ichar Leichonak
Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jest

Skórki mandarynek dodadzą nam zdrowia

Warto wiedzieć, że w skórkach mandarynek znajdziemy pewien rodzaj flawonoidów- nibeltynę, która zapobiega takim schorzeniom, jak: stłuszczenie wątroby, otyłość, cukrzyca typu 2, miażdżyca. Scukrzona skórka, z której odejdzie sok, pomaga płucom oczyścić się z flegmy. Działa też przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwwgrzybiczo.

Syrop ze skórek mandarynek złagodzi szczególnie mokry kaszel. Przyniesie nam ulgę i pomoże wrócić do zdrowia. Przed przyrządzeniem syropu, musimy porządnie umyć owoce. Dobrym pomysłem będzie też wykorzystanie mandarynek ekologicznych, które nie zawierają substancji szkodliwych. 

Jak zrobić syrop ze skórek mandarynek?

Składniki:

  • skórki z 1 kg mandarynek
  • 2 cm imbiru
  • 1 ½ szklanki cukru

Przygotowanie syropu na kaszel zaczynamy od rozdrobnienia czystych skórek na mniejsze. Można skórki zetrzeć na tarce. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Skórki mandarynek mieszamy ze startym imbirem i zasypujemy cukrem, by były przykryte. 

Odstawiamy na 3- 5 dni. Po upływie tego czasu syrop zlewamy do butelki i trzymamy w ciemnym i suchym miejscu. Syrop pijemy codziennie po 1 łyżeczce. Jest zdrowy i złagodzi dokuczliwy kaszel. Pisaliśmy o tym, jak zrobić syrop z malin na odporność. Radziliśmy, jak przyrządzić syrop z pora na ból gardła. 

mandarynki
Canva/pejft

Źródło: gotujmy.pl