Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na południu Polski placki ziemniaczane robiło się inaczej. Tajny składnik podkręcał smak
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.01.2023 18:46

Na południu Polski placki ziemniaczane robiło się inaczej. Tajny składnik podkręcał smak

Na południu Polski placki ziemniaczane robiło się inaczej. Tajny składnik podkręcał smak
canva/SilviaJansen

Masz w domu ziemniaki i kiszoną kapustę? W mig przygotujesz z nich podkarpacki przysmak. Placki ziemniaczane z dodatkiem kiszonki i suszonego majeranku rozpływają się w ustach. Do placków podaj kwaśną śmietanę lub ugotuj aromatyczny sos grzybowy.

Do placków ziemniaczanych zwykle dodajemy startą na tarce cebulę, czosnek, jajko i mąkę. Na południu Polski kultowa potrawa przyrządzana jest w nieco inny sposób. Do masy ziemniaczanej dodawana jest kapusta kiszona i suszony majeranek. Składniki podkreślają smak całej potrawy i błyskawicznie znikają z talerzy.

Podkarpackie placki ziemniaczane podawane są z kwaśną śmietaną i koperkiem. Do placków możemy przygotować również aromatyczny sos. W sezonie jesiennym sięgnijmy po leśne grzyby. Zimą, wiosną i latem natomiast wykorzystajmy grzyby suszone. Placki z przygotowanym sosem smakują obłędnie.

Do przygotowania placków ziemniaczanych wybierzmy ziemniaki mączne, które zawierają dużo skrobi i mało wody. Odmiany typu B i C sprawdzą się równie dobrze do klusek śląskich, kopytek, pyz z mięsem i innych dań. Masa z mącznych ziemniaków nie rozwarstwia się podczas wyrabiania, smażenia i gotowania.

Przepis na placki ziemniaczane z kiszoną kapustą

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 300 g kapusty kiszonej

  • 2 łyżki majeranku

  • 3- 4 łyżki mąki ziemniaczanej

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić podkarpackie placki ziemniaczane? Danie zachwyca smakiem

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, przełóż do miski. Kapustę bardzo drobno poszatkuj. Odlej wodę z ziemniaków, dodaj kapustę, majeranek, sól i pieprz.

Do masy wsyp 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dosyp kolejną łyżkę. Masę wykładaj łyżką na mocno rozgrzany olej rzepakowy, smaż na złoty kolor.

Placki ziemniaczane podawaj z kwaśną śmietaną i koperkiem lub przygotuj sos grzybowy z suszonych grzybów. Podkarpackie hreczanyki biją na głowę mielone. Sekretem jest jeden składnik.

placki ziemniaczane
canva/ PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: