Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najdoskonalsze podwójne schabowe Magdy Gessler. Sekret tkwi w niezwykłym połączeniu 2 mięs

Najdoskonalsze podwójne schabowe Magdy Gessler. Sekret tkwi w niezwykłym połączeniu 2 mięs

Podwójne schabowe Magdy Gessler
canva/arfo; Pawel Wodzynski/East News

Podwójne schabowe Magdy Gessler są nietypową propozycją przyrządzenia tradycyjnych kotletów. Sprytny patent polegający na połączeniu dwóch kawałków mięsa i umieszczeniu cebulki wewnątrz sprawia, że danie zachwyca soczystością i jest przyjemnie pikantne. Koniecznie spróbujecie — jeszcze nie raz je przygotujecie.

Kotlety schabowe Magdy Gessler zaskoczą smakiem niejednego amatora kuchni polskiej. Doprawione aromatycznymi przyprawami i przełożone cebulką w mięso chrupiącej panierce smakuje obłędnie. Jest soczyste, delikatne i wyraziste. Skusicie się?

Przepis na podwójne schabowe Magdy Gessler

Składniki:

  • 8 plastrów schabu

  • 1-2 szklanki mleka

  • 1 większa cebula

  • 2 jaja

  • kilka łyżek mąki pszennej

  • 1-2 łyżeczki majeranku

  • 2 ząbki czosnku

  • bułka tarta do obtoczenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • smalec do smażenia

Jak przyrządzić podwójne schabowe? Patent Magdy Gessler nie ma sobie równych

Mleko wlewamy do większej miski. Schab delikatnie rozbijamy, umieszczamy go w przygotowanym płynie. Chcemy, by mleko całkowicie przykrywało mięso. Całość wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Czosnek pozbawiamy łupiny i siekamy. Kotlety schabowe osuszamy. Starannie nacieramy go rozdrobnionym warzywem, po czym oprószamy je solą pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem.

Cebule obieramy z łupiny i siekamy. Układamy po 2-3 łyżeczki uzyskanych kosteczek na czterech kotletach. Pozostałe umieszczamy tak, aby utworzyć z mięsa coś na kształt kanapki zamykającej cebule wewnątrz. Delikatnie dociskamy, by mięso się sczepiło.

Podwójne schabowe obtaczamy kolejno w mące, roztrzepanych widelcem jajach i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy porcję tłuszczu. Smażymy mięso na średnim ogniu do czasu, aż ładnie się zrumieni. Podajemy z ziemniakami z wody oraz ulubioną surówką. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na schabowe. Spróbujecie tej wersji w chrupiącej panierce z dodatkiem chipsów. Być może spodoba wam się też wersja, w której mięso marynujemy w piwie.

Podwójne schabowe Magdy Gessler są wyborne
canva/gbh007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakinatalerzu