Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezawodny przepis na puszyste naleśniki z serem
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 23.08.2021 02:00

Niezawodny przepis na puszyste naleśniki z serem

Naleśniki z serem
Canva / lisaaMC

Nie da się ukryć, że naleśniki uchodzą za kulinarną klasykę, której bardzo ciężko się oprzeć. Wystarczy, że dodamy do ciasta pół szklanki wody gazowanej i specjał będzie charakteryzował się nienaganną puszystością. Naleśniki z serem zachwycą niepowtarzalnym smakiem.

Naleśniki z serem są jednym z tych dań, obok których nie sposób przejść obojętnie. Nietrudno natknąć się na osoby jadające je przynajmniej raz w tygodniu. Tym razem ciasto o naleśniki wzbogacimy o wodę gazowaną.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosta sztuczka sprawi, ze naleśniki będą bardziej puszyste

Smakowite naleśniki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na specjał w ruskiej odsłonie. Dziś sięgniemy po bardziej klasyczną recepturę.

Jeśli chcesz, by naleśniki wyszły bardziej puszyste, wystarczy, że do ciasta dodasz gazowaną wodę. Zawarte w niej bąbelki sprawią, że placki będą lekkie jak chmurka. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania naleśników z serem?

Ciasto na naleśniki:

  • 2 jajka

  • pół szklanki wody gazowanej

  • pół szklanki mleka

  • 100 g mąki pszennej

  • 30 ml masła

  • odrobina soli

Serowe nadzienie:

  • 300 g twarogu

  • 30 g cukru

  • 60 ml gęstej śmietany 18%

Sprawdzony przepis na puszyste naleśniki z serem

Na początku żółtka oddzielamy od białek. Godna uwagi jest prosta sztuczka, która ułatwia całe zadanie. Żółtka mieszamy razem z mlekiem. Dodajemy do nich mąkę przesianą z solą i wodą gazowaną. Wszystko łączymy tak, by pozbyć się wszelkich grudek.

Z kolei białka ubijamy na sztywną pianę. Obie masy delikatnie ze sobą łączymy. Ciasto na naleśniki wylewamy partiami na rozgrzaną patelnię posmarowaną masłem. Placki smażymy z obu stron na złocisty kolor.

Ser rozgniatamy razem z cukrem i śmietaną. Warto w tym celu wykorzystać praskę. Powstałą masą smarujemy nasze puszyste naleśniki. Całość zawijamy w rulon. Danie z pewnością zachwyci domowników.

Naleśniki w przepysznym wydaniu
Naleśniki w przepysznym wydaniu

Canva / Sazdonov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram