Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na obłędne placki z kaszanki
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 06.02.2022 01:00

Przepis na obłędne placki z kaszanki

Placki z kaszanki
Canva / leyaelena

Pyszne placki można przygotować na rozmaite sposoby. Największą popularnością bez wątpienia cieszą się te przygotowywane z ziemniaków. Jednak nawet takie frykasy mogę się czasem przejeść. Dziś zaprezentujemy przepis na wyjątkowe placki z kaszanki. Pokochasz ich smak od pierwszego kęsa.

Placki z kaszanki mogą wydawać się co najmniej ekscentrycznym pomysłem, wszakże nie kojarzy nam się ona z tego typu potrawami. Okazuje się, że kultowy wyrób wędliniarski idealnie nadaje się do przygotowania placków.

Obłędnie pyszne placki z kaszanki

Na naszym portalu gościły różne przepisy na placki. Jakiś czas temu prezentowaliśmy placki ziemniaczane po góralsku. Godna uwagi jest także receptura na smakołyki z kapusty. Jednak tym razem przygotujemy placki z mniej oczywistego specjału.

Nie da się ukryć, że kaszanka jest uwielbianym wyrobem wędliniarskim. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadają się nią, kiedy tylko mają okazję. Przeważnie kaszanka trafia na patelnię lub ruszt. Dziś zrobimy z niej fantastyczne placki. Jakich składników potrzebujemy?

  • 250 ml mleka

  • 60 ml wody

  • mąka

  • 2 jajka

  • 300 g kaszanki

  • śmietana

  • szczypiorek

  • sól olej

Jak przygotować placki z kaszanki?

Przepis na placki z kaszanki jest banalnie prosty. Na początku jajka mieszamy z mlekiem, wodą i mąką. Mąki powinno być tyle, by powstało nam ciasto zbliżone konsystencją do tego na naleśniki.

Kiedy otrzymamy już jednolite i dosyć rzadkie ciasto, wówczas obieramy kaszankę z flaka i rozdrabniamy. Dodajemy ją do ciasta. Całość doprawiamy wedle uznania. Oczywiście możemy postawić na inne przyprawy niż sama sól. Dobrze sprawdzi się chociażby wędzona papryka.

Ciasto wylewamy partiami na rozgrzany tłuszcz. Placki powinny zarumienić się z obu stron. Najlepiej podawać je z dodatkiem śmietany i posiekanego szczypiorku. Specjał zachwyci najbliższych. Każdy poprosi o dokładkę.

Kaszanka
Kaszanka

Źródło zdjęcia: Canva / stockfotocz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram