Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na przepyszne gołąbki ziemniaczane
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 02.05.2021 02:00

Przepis na przepyszne gołąbki ziemniaczane

Canva.com / freeskyline

Gołąbki zalicza się do grona swojskich specjałów. Na stałe wpisały się w naszą rodzimą kuchnię. Przeważnie danie bazuje na mięsnym farszu. Jednak nie oznacza to, że gołąbków nie można przygotować również w bezmięsnej odsłonie.

Ziemniaczane gołąbki zachwycają fantastycznym smakiem

Bez wątpienia gołąbki mają status kultowej potrawy. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby te zawiniątka z kapusty. Niedawno wspominaliśmy o tym, jak przyrządzić idealne gołąbki

Zazwyczaj gołąbki w swoim wnętrzu skrywają farsz bazujący w znacznej mierze na mięsie. Warto jednak od czasu do czasu spróbować czegoś innego. Gołąbki ziemniaczane przypadną do gustu zarówno jaroszom, jak i wielbicielom dań mięsnych.

Gołąbki ziemniaczane warto ugotować na parze. Nie każdy ma jednak dostęp do urządzenia, które pozwala na taką formę obróbki termicznej. W takiej sytuacji możemy skorzystać z prostego i niezawodnego rozwiązania.

Okazuje się, że do gotowania na parze wystarczy nam spory garnek z przykrywką i metalowy durszlak. Mając oba naczynia, wystarczy umieścić jedno w drugim. Natomiast do garnka dolewamy kilka szklanek wody.

(Canva / MarciniakBoguslaw)

Prosty przepis na gołąbki ziemniaczane

Gołąbki ziemniaczane nie powinny nikomu przysporzyć najmniejszych problemów. Z tą recepturą poradzą sobie nawet osoby, które na co dzień unikają tego typu aktywności. Na początku musimy zaopatrzyć się w następujące składniki.

  • 3 kg ziemniaków

  • 4 cebule

  • 300 g kaszy manny

  • główka kapusty włoskiej

  • 4 g pieprzu

  • 5 g soli

Kapustę parzymy we wrzącej wodzie. Jakiś czas temu wspominaliśmy o kilku sposobach, które pozwolą na łatwe oddzielenie liści. Wycinamy twarde elementy. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Podobnie postępujemy z cebulą. Oba składniki mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Do mieszanki dodajemy kaszę manną. Farsz zawijamy w liście kapusty. Tak przygotowane gołąbki umieszczamy na durszlaku. Naczynie umieszczamy w garnku, do którego wcześniej wlewamy kilka szklanek wody. Całość przykrywamy i zaczynamy gotowanie.

Gołąbki ziemniaczane gotujemy przez około 1,5 godziny. W razie potrzeby do garnka dolewamy więcej wody. Domownicy z pewnością będą zachwyceni taką propozycją obiadową. Warto przygotować się na prośby o dokładkę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Onet Gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram