Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na wiosenną botwinkę od Jakuba Kuronia. Zupa zachwyci każdego

Przepis na wiosenną botwinkę od Jakuba Kuronia. Zupa zachwyci każdego

Przepis na wiosenną botwinkę od Jakuba Kuronia
canva/Tatiana Volgutova

Botwinka właśnie zaczyna się pojawiać w warzywniakach. Z tych pysznych młodych buraczków z liśćmi przyrządzić można wyborną zupę. Z przepisem Jakuba Kuronia danie zrobicie szybko, a wyjdzie wyśmienite. Kucharz stosuje prosty patent — krojenie warzyw korzeniowych w drobną kostkę. Dzięki niemu danie nabiera ciekawej konsystencji. Spróbujcie koniecznie.

Botwinka najlepiej smakuje w maju i czerwcu. Bogate w liczne składniki odżywcze warzywo można podać w formie chłodnika litewskiego, jak i pysznej zupy na ciepło. Dziś zdradzamy, jak zupę przygotowuje Jakub Kuroń. Kucharz stawia na pokrojone warzywa i stopniowe gotowanie botwinki, dzięki czemu smak dania nabiera głębi. Musicie spróbować.

Przepis na wyśmienitą botwinkę według Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 2 skrzydełka oraz szyja z kurczaka

  • 1,5 litra wody

  • 1 większy pęczek botwiny wraz z buraczkami

  • 2 nieduże marchewki

  • 1 mała pietruszka

  • ćwiartka selera

  • 1 niewielka cebula

  • 3-4 średnie ziemniaki

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 4 liście laurowe

  • 2-3 łyżki soku z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 100 g śmietanki 30% (opcjonalnie)

  • posiekany koperek do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Botwinkę starannie myjemy i kroimy — buraczki w plasterki, a łodygi na kawałki o długości 0,5 cm. Liście siekamy. Marchewkę, pietruszkę oraz selera myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Do garnka wkładamy mięso oraz warzywa, a następnie wlewamy wodę. Gotujemy przez kwadrans na małym ogniu. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka. Gotujemy przez kolejne 5 minut.

W międzyczasie na oleju z masłem podsmażamy cebulę oraz pokrojone w plastry buraczki. Dodajemy je do garnka, a po kolejnych 5 minutach wrzucamy łodygi. Gdy minie jeszcze 5 minut, dodajemy liście oraz sok z cytryny.

Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, po czym doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec danie łączymy ze śmietaną i koperkiem, jeśli ich używamy. Smacznym dodatkiem będzie też jajko na twardo.

Botwinka najlepiej smakuje w maju i w czerwcu
Botwinka najlepiej smakuje w maju i w czerwcu

Źródło zdjęcia: canva/Michel VIARD

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron