Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszne racuchy ze śliwkami. Najlepszy smak jesieni
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 12.09.2022 16:36

Pyszne racuchy ze śliwkami. Najlepszy smak jesieni

Puszyste i wilgotne racuchy na drożdżach
Canva / A_Lein

Racuchy najczęściej spotykamy podane bez dodatków, ewentualnie smażone z jabłkiem. Dziś proponujemy niebanalny wariant racuchów: smażone ze śliwkami. Domowe, pachnące owocami, przepyszne racuchy śliwkowe to wspaniała przekąska w sam raz na nadchodzącą jesień.

Racuchy z poniższego przepisu nie wymagają użycia ciasta drożdżowego, wobec czego przygotowanie ich jest bardzo proste, oraz nie zajmuje dużo czasu. Placuszki wychodzą delikatne i puszyste. Podane z cukrem pudrem stanowią idealną propozycję na słodkie śniadanie lub pożywną przekąskę w ciągu dnia.

Czego potrzebujesz do przygotowania puszystych racuchów ze śliwkami

Składniki:

  • garść śliwek węgierek

  • szklanka mąki pszennej

  • 1,5 łyżki cukru

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • niecała szklanka mleka

  • 1 jajko

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować racuchy ze śliwkami

Śliwki na racuchy umyj i poprzekrawaj na pół. Z każdego owocu usuń pestkę. Następnie pokrój śliwki na cienkie plasterki.

Mąkę przesiej do miski. Dzięki temu mąką napowietrzy się, a racuchy wyjdą wyjątkowo puszyste. Następnie dodaj cukier oraz sodę oczyszczoną. Składniki wymieszaj.

Do sypkich składników na racuchy dodaj mleko oraz jajko. Całość wyrób na gładką masę za pomocą trzepaczki kuchennej. Zadbaj, aby w cieście na racuchy nie powstały grudki. Na koniec połącz ciasto z pokrojonymi śliwkami.

Na patelni rozgrzej dobrze tłuszcz. Nakładaj porcje ciasta na racuchy i smaż z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu racuchy są gotowe do podania. Pysznie smakują posypane cukrem pudrem. Spróbuj tych wspaniałych racuchów z borówkami. Przedstawiamy także klasyczny wariant jabłkowy.

Canva / Langan
Canva / Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: