Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Schabowe inne niż wszystkie. Chrupiące lecz doskonałe do odgrzewania
Renata Materlińska
Renata Materlińska 30.08.2022 18:41

Schabowe inne niż wszystkie. Chrupiące lecz doskonałe do odgrzewania

kotlety schabowe
canva/Kamlesh_Sethy

Poznajcie przepis na schabowe inne niż wszystkie. Wyróżnia je fakt, że są chrupiące, a zarazem doskonałe do odgrzewania. Po usmażeniu obkłada się je kilkoma składnikami i zapieka. Dzięki temu nie wysychają i nie twardnieją i po podgrzaniu można je zaserwować nawet następnego dnia.

Kotlety schabowe na stałe wpisały się w polskie menu. Choć jemy je często, mamy ochotę na więcej. Smakują bowiem doskonale i są łatwe do przygotowania. Jedynym ich mankamentem jest fakt, że następnego dnia nie smakują już tak dobrze.

Na szczęście mamy proste rozwiązanie tego problemu. Po usmażeniu kotlety wystarczy obłożyć, np. plasterkami warzyw i sera, a potem zapiec. Schabowe pozostaną chrupiące, a składniki na wierzchu nie pozwolą im się wysuszyć i dodadzą im smaku.

Chrupiące schabowe z piekarnika

Składniki:

  • 6 plastrów schabu

  • 1/2 szklanki mąki

  • 1 jajko

  • 1 szklanka tartej bułki

  • sól, pieprz

  • smalec lub olej do smażenia

  • 2 duże pomidory

  • 1 łyżka kaparów

  • 6 plastrów żółtego sera

  • natka pietruszki

Przygotowanie zapiekanych kotletów schabowych

Plastry schabu równomiernie rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz je z dwóch stron solą i pieprzem, odstaw na 30 minut.

Kotlety panieruj najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku, a na końcu w tartej bułce. Usmaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem.

Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim kotlety.

Na każdym kotlecie połóż 1-2 plastry pomidora, trochę kaparów i plaster żółtego sera. Posyp posiekaną natką. Piecz ok. 10 minut, aż ser się rozpuści.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety schabowe z kością, a także na maślankowe kotlety schabowe.

kotlety schabowe
canva/PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: